פרופ' יעקב ורמן נולד ב- 1924 בפרנקפורט, גרמניה, למשפחה שהיגרה מגליציה. בגיל 10 הוא הגיע לפלשתינה. משפחתו התגוררה בירושלים והוא למד בגימנסיה העברית בירושלים. לאחר מכן פנה ללימודים באוניברסיטה העברית בירושלים, ובה גם קיבל את תואר הדוקטור בשנת 1955. עבודת המחקר שלו הייתה על הגנטיקה של גמלי שלמה (Mantidae).

יעקב ורמן נשאר כחוקר בכיר באוניברסיטה העברית. בד בבד הוא החזיק במשרות אקדמיות כחוקר עמית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, כפרופסור אורח במכון קרולינסקה בשטוקלהולם, שבדיה, ובאוניברסיטת ייל בארצות הברית. באופן רשמי הוא פרש מעבודתו בשנת 1993, אבל המשיך במחקריו עד מותו בשנת 2005.

פרופ' ורמן מצא עניין רב בתחום הגנטיקה. הוא היה חלוץ במחקר הכרומוזומים של אורגניזמים רבים, והקדיש חלק גדול מהמחקר הגנטי שלו לנושא זה. מחקריו התבצעו על מגוון רב של אורגניזמים חיים: חרקים, דגים ויונקים. הוא חקר את מנגנון המין של החיפושיות מסוג בלפס (Blaps) ומינים שונים של גמלי שלמה. כן ערך מחקרים על הכרומוזומים והאבולוציה של מכרסמים (חולד, גרביל), צבאים (צבי ארץ-ישראלי וצבי דורקס), ודגים מהסוג אמנון. המחקרים הראשונים בציטוגנטיקה של בני אדם בישראל התבצעו במעבדתו, בה הכשיר דורות של ציטוגנטיקאים.

פרופ' ורמן היה אוהב טבע והתעניין בהיסטוריה של ארץ ישראל. אוסף הספרים והצילומים שלו של ארץ ישראל הוא אוסף שאין דומה לו גם בספריות מחקר חשובות. הוא פרסם מאמרים בנושאים שונים של ההיסטוריה של ארץ ישראל, והשלים את מאמרו האחרון, יחד עם בנו, פרופ' דרור ורמן, ימים אחדים לפני מותו.

העניין המגוון בטבע, במיוחד בטבע של ישראל, הפך את האוסף שלו לאחד האוספים החשובים של הפאונה של ישראל, בייחוד של חרקים. פעילויות האיסוף שלו נמשכו 50 שנים, בישראל, בעיקר בהרי יהודה ובדרום הארץ, בתורכיה ובקפריסין.

תשעה מינים של חרקים, מין אחד של זוטקרב, מין אחד של איזופוד ומין אחד של אמוניט מתקופת הטריאס תוארו ונקראו על שמו של פרופ' ורמן – wahrmani. רבים מאלה הוא אסף בעצמו.

החלק הראשון של האוסף, בעיקר חיפושיות,זבובים, טרמיטים, פשפשים ודבוראים, הועברו לאוספי הטבע של אוניברסיטת תל אביב כבר בתחילת שנות התשעים. לאחר מותו הועבר החלק השני של האוסף (עשרה ארונות אוסף), אשר כלל מינים מסדרת החגבאים (צרצריים וחגביים), מתת-סדרת התיקנים (תיקנים וגמלי שלמה), מסדרת החיפושיות (שחרוריתיים), מסדרת אחידי הכנף (hemyptera), מסדרת הארינמלים ומסדרת הצבתנאים.

אוסף זה כולל מינים נדירים רבים וכמה פרטים שהם אב-טיפוס (type specimens).