ב – 25 ביולי 2006, נתרמה תוספת משמעותית לאוסף הרכיכות: האוסף של קלמן הרץ ז"ל (2006-1921). האוסף הקטן והמתועד היטב נתרם לאוניברסיטת תל-אביב, בשם המשפחה, ע"י שותפתו לחיים, הגב' יהודית וייס.

קלמן הרץ נולד ב – 19 באוקטובר 1921 בעיר ארד, טרנסילבניה. את השכלתו הרשמית רכש ברומניה, שם החל ללמוד הנדסת חשמל.

במלחמת העולם השנייה נעצר ונשלח למחנה עבודה. לאחר שהצליח להימלט מהמחנה הצטרף לקבוצה של יהודים צעירים ועשה את דרכו לאוסטריה. חברי הקבוצה נעצרו כשוהים בלתי חוקיים אך קלמן הצליח להימלט בשנית ולחצות את הגבול לשוויץ. חברים בבריגאדה היהודית סייעו לו להגיע לאיטליה ומשם החל בהפלגה שנשאה מהגרים בלתי חוקיים לפלשתינה.

כמעט מיד עם הגעתו לארץ הצטרף לכוחות ההגנה. במהלך מלחמת העצמאות נפגע ונפצע באחת מעיניו.

לאחר החלמתו, השלים בישראל את לימודי הנדסת החשמל ועבד במקצוע זה עד מותו, בטרם עת, ב – 8 במרס 2006. קלמן היה מעורב במספר עבודות מרשימות, ביניהן הקמת בניין הבימה והיכל התרבות. בהמשך הקים חברה משלו המתמחה בבניית לוחות הפעלה למערכות חשמליות. ב – 1994, אז בן 73, היה מעורב בתאונת עבודה קשה. בנפילה אל תוך פיר מעלית רוסקו שתי ברכיו ובעקבות זאת החליט להפסיק את הצד הפיזי של עבודתו ולעבור לייעוץ בתחום.

התעניינותו בקונכיות התפתחה כאשר עבד בשארם א-שייח בסיני. הנאתו מצלילה עוררה בו את הדחף להתחיל את אוסף הקונכיות הראשון שלו. האוסף הראשון אבד לו לאחר גירושיו אך לא עבר זמן רב לפני שהחל אוסף חדש. ביקוריו בחוף הים הסתיימו תמיד בדליים מלאי זיף זיף ומיקרו-קונכיות הפכו עם הזמן לתחום התמחותו. לאחר שפרסם מספר מאמרים קצרים בכתב עת גרמני לחובבי קונכיות, הצטרף לחברה המלאקולוגית בישראל והיה למבקר תכוף באוסף הרכיכות באוניברסיטת תל-אביב.

אוסף הקונכיות המורכב ממינים מקומיים נתרם לאוניברסיטה. אוסף התצוגה של מיני קונכיות שאסף במזרח הרחוק נותר בחיק משפחתו, לזכרו ולזכר אהבתו לתחום.

האוסף שנתרם לאוניברסיטת תל-אביב מכיל כ – 1500 דוגמאות. כל דוגמה מכילה מספר פרטים של מין מסוים ונתוני איסוף מפורטים ומדויקים. כ – 90% מהדוגמאות מקורן בחופי הים התיכון של ישראל: פלמחים, דרום יפו, תל-ברוך, הרצליה, מכמורת ושקמונה. יתר הדוגמאות נאספו במהלך טיוליו בסלובניה, קרואטיה, הודו וסרילנקה, פיליפינים ואזורים אחרים במזרח הרחוק. ראוי לציון העדרן המוחלט כמעט של דוגמאות מאזור הים האדום.

מרבית האוסף מורכב ממינים ימיים כאשר מיני יבשה ומים מתוקים מיוצגים בפחות ממאה דוגמאות. החומר שנאסף מחופי הים התיכון עשיר במהגרים לספסיים ומינים פולשים אחרים מהאינדו-פסיפי. מיקרו-קונכיות רבות מהאוסף שייכות לסוגים Cerithiopsis Zafra  ו – Chrysallida . פרטים אלו מהווים תרומה חשובה לאוסף הרכיכות. מלבד קונכיות נתרמו גם מספר ספרים חשובים לספריה המלאקולוגית.

בימים אלו האוסף כולו עובר הגדרה וקטלוג מחדש. בתוך מספר חודשים כל המידע שיתקבל מהאוסף יהיה ממוחשב וזמין לכל.

אנו מודים לגב' יהודית וייס על תרומתה החשובה לאוסף האוניברסיטה ולמר אורי בר-זאב שהיווה את החוליה המקשרת והעביר את האוסף עצמו לאוניברסיטת תל-אביב

מקורות ומידע נוסף

Bar Zeev, U. & Singer, S., 2006. The micro-shell collection of Kalman Hertz is donated to Tel Aviv University. Triton, 14: 6.

מאמרים שנכתבו ע"י קלמן הרץ:

Hertz, K., 2000. Der Golf von Aqaba. Club Conchylia Informationen, 32 (1-3): 114-115.

Hertz, K., 2003. Schneckenaufsammlungen an der israelischen Mittelmeerküste. Club Conchylia Informationen, 35 (1-6): 105-109.

Hertz, K., 2005. Die Zucht van Meeresfrüchten in Israel. Club Conchylia Mitteilungen, 3: 21-22.

מאמרים שהתפרסמו המבוססים על אוסף קלמן הרץ

Mienis, H.K., 2003. Cantharus tranquebaricus: first records of another Indian Ocean species in the Eastern Mediterranean. Triton, 8: 11.

Mienis, H.K., 2003. Mariene mollusken uit het oostelijk deel van de Middellandse Zee 13. Veranderingen in het voorkomen van Murex forshoehlii. Spirula, 333: 79-81.

Mienis, H.K., 2004. Mariene mollusken uit het oostelijk deel van de Middellandse Zee 18. Vondsten van Bulla ampulla Linnaeus, 1758. Spirula, 337: 33-34.

Mienis, H.K., 2004. New data concerning the presence of Lessepsian and other Indo-Pacific migrants among the molluscs in the Mediterranean Sea with emphasize on the situation in Israel. In B. Öztürk & A. Salman (Eds.): 1st National Malacology Congress Proceedings, 1-3 September 2004. Turkish Journal of Aquatic Life, 2 (2): 117-131.

Mienis, H.K., 2006. A first record of Amathina tricarinata from the Mediterranean coast of Israel. Triton, 14: 3.

Mienis, H.K., 2006. A rectification concerning the presence of Cantharus tranquebaricus in the Eastern Mediterranean. Triton, 14: 4.