(על שם דינה חובל ז"ל)

חיים חובל, צפר מילדותו ומהנדס מכונות במקצועו, נולד בהונגריה בשנת 1929 ועלה ארצה בשנת 1949. חיים חובל הינו צפר ידוע בארץ שמאז 1949 ובמשך כחמישים שנה עסק בתצפיות בציפורים וכן, לפי בקשתו של פרופ' מנדלסון המנוח, באיסוף ציפורים למוזיאון הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב. במקביל הכין חיים חובל בעצמו אוסף פרטי של פוחלצי ציפורים ועורות מעובדים, בהדרכתו של פרופ' מנדלסון. במהלך השנים נצברו באוספו כארבעת אלפי ציפורים. האוסף מתועד להפליא, וכל פרט בו רשום בצורה מסודרת, ולכן יש לו ערך מדעי רב. האוסף כולל בעיקר ציפורים מישראל, אך גם מארצות אחרות באפריקה ובאירופה. באוסף מספר ניכר של ציפורים נדירות, מהן שכלו מן הארץ, כקטופה, מין אוח הניזון בין השאר מדגים. באוסף ייצוג נכבד לציפורי החרמון והנגב. בשנות התשעים למאה הקודמת תרם חיים חובל את כל אוספו למוזיאון הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב. האוסף נתרם לזכר אשתו המנוחה דינה חובל, שהראתה סבלנות למופת לתחביבו של בעלה ובמשך שנים רבות והסכימה שדירתם הקטנה תהווה משכן לאוסף. חיים חובל כתב מספר מאמרים בעיתונות האורניטולוגית ובשנת 1987 פרסם רשימה מפורטת ומוסמכת של ציפורי ישראל (ראה למטה).

Hovel, Haim. 1987. Check-list of the birds of Israel. Tel Aviv University and the Society for the Protection of Nature in Israel. Tel Aviv. pp.196