שם לטיני: Struthio camelus syriacus
שיוך טקסונומי: מחלקת העופות, סדרת היענאים, משפחת היעניים
שיוך טקסונומי: Class Aves, Order Struthioniformes, Family Struthionidae
סטטוס בישראל: נכחד. בישראל היה תת-מין אנדמי לאזורנו.
תפוצה מקורית: נגב ובעבר הרחוק גם במרכז הארץ.
בית גידול: נופים פתוחים באזורים ערבתיים, מדבריים וספר מדבריים.
אנדמיות: תת המין האנדמי לאזורנו נכחד לחלוטין.
ציורי קיר מאזורים שונים של ישראל, סיני וירדן מעידים כי היען היה נפוץ בעבר בחצי האי ערב, בסיני, בירדן ובישראל. בעבר הרחוק יותר חיו יענים גם במישור החוף, כפי שניתן ללמוד מביצי יען שמתגלות מדי פעם באזור זה.
בשנת 1927 ראה אהרוני יענים בנגב "ראינו נעמיות רבות והפעם לא בודדות אלא התהלכו להקות להקות". לאחר מכן אין דיווחים על יענים בנגב. הפרט האחרון בארץ ניצוד באזור באר שבע בשנת 1929.
היען ניצוד מאז ומעולם – הבשר, הנוצות והביצים שימשו את האדם למטרות שונות. כניסתו של הנשק החם לישראל לאחר מלחמת העולם הראשונה והשימוש ההולך וגובר ברכב ממונע האיצו את תהליך הכחדתו של היען מהארץ ומהאזור כולו.

שלד יען מאוסף החולייתנים של אוניברסיטת תל אביב. . צילום: עוז ריטנר

אוספים