אגף החינוך ותקשורת מדע של המוזיאון יצר מגוון תכניות המיועדות להעשרת החינוך המדעי והסביבתי-אקולוגי בבתי הספר.
הפעילות מוצעת לכיתות א' עד י"ב, בהתאמה לשכבת הגיל ולהתמחות המגמה או הנושא הנלמד במערכת. ניתן להזמין גם כסדרות שנתיות.
המדריכים והמדריכות שלנו הם תלמידי מחקר לתואר שני ושלישי ובעל ידע בתחומי מדעי החיים ו/או רפואה שעברו קורס הכשרה ייעודי להדרכת קבוצות תלמידים במוזיאון.
הפעילות מוצעת בשני מודלים:
1. מפגש מדע: הדרכה בתערוכות + השתתפות בסדנת מחקר
מסע מדעי בנושאים הקשורים לתכנית הלימודים, בו התלמידים מבקרים בתערוכות המוזיאון ומשתתפים בסדנת מחקר שבה יבחנו מוצגי אוסף ויתעמקו בנושא הנבחר.
משך הפעילות: שעתיים (לא כולל הפסקה)
2. יום מדע: הדרכה בתערוכות + השתתפות בסדנת מחקר + הדרכה בגן הבוטני / הגן הזואולוגי (בהתאם לנושא)
מסע מדעי בנושאים הקשורים לתכנית הלימודים, בו התלמידים יבקרו בתערוכות המוזיאון וישתתפו בסדנת מחקר שבה יבחנו מוצגי אוסף ויתעמקו בנושא הנבחר, בתוספת סיור בגן הזואולוגי או בגן הבוטני (בהתאם לנושא התכנית).
משך הפעילות: שלוש שעות וחצי (כולל הפסקה)
תכנים בפעילויות:
תכניות לכיתות א'-ג'
טורפים ונטרפים
מדוע בעלי חיים צריכים לאכול? מה בעלי חיים אוכלים? וכיצד הם מצליחים להימנע מטריפה? במפגש המדע, התלמידים יחקרו את יחסי ההזנה של בעלי חיים, מגוון מנגנוני הגנה ואף יצטרפו אלינו למרפאת שיניים וטרינרית שבה הם יחקרו גולגולות של בעלי חיים ויזהו על פי מבנה הגולגולת והשיניים מה הם אוכלים.
מה עושים במפגש מדע?
- ביקור בתערוכות: התלמידים יחקרו את יחסי ההזנה בין בעלי החיים בתערוכה ויגלו מגוון מנגנוני הגנה מפני טריפה: הסוואה, אזהרה, חקיינות והתנהגות בזק.
- סדנת מחקר – מרפאת שיניים וטרינרית: התלמידים יהפכו לרופאי שיניים וטרינריים וינסו לייעץ לבעלי החיים שיגיעו למרפאה לאיזה מזון השיניים שלהם מותאמות ומה לא כדאי שינסו לאכול. לצורך כך התלמידים יחקרו את השיניים והגולגולות של מגוון גולגולות בעלי חיים.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי: בסיור נפגוש מגוון בעלי חיים, נאכיל אותם ונגלה מה הם אוכלים וכיצד גופם מותאם לכך. כמו כן נבחן כיצד בעלי חיים שונים מתגוננים מפני טריפה.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות ב' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות ותהליכים ביצורים חיים | תפקודים של מערכות /תהליכים ביצורים חיים | הזנה באדם – שיניים; מערכות ותהליכים ביצורים חיים | תפקודים של מערכות /תהליכים ביצורים חיים | בריאות, מזון ותזונה.
קשקשים, נוצות, פרווה*
מה מלמדת אותנו כסות הגוף של בעל החיים עליו? לאיזו קבוצה הוא משתייך? איפה הוא חי? מה אורחות החיים שלו? בפעילות זו נלמד להתבונן בבעלי חיים, במיוחד על כסות הגוף שלהם ונלמד על השיוך שלהם לאחת הקבוצות: עופות, זוחלים או יונקים, ועל אורחות חייהם. נסתכל, נמשש ונחקור את התכונות הרבות והמגוונות של כל סוגי כסות הגוף. נתפעל מהמגוון ונתפלא מהדרך שבה קשקשים הפכו לשריון ופרווה – לקוצים חדים.
מה עושים במפגש מדע?
- מצגת פתיחה: היכרות עם מושגים שבהם נעסוק במהלך היום: כסות גוף, נוצה, קשקש, שיער, פרווה, יונק, עוף, זוחל
- ביקור בתערוכות: התלמידים יחקרו את בעלי החיים המוצגים בתערוכות המוזיאון, ימיינו אותם בהתאם לכסות הגוף שלהם ויבחנו סוגי כסות גוף מיוחדים, כמו קוצים ושריון.
* פעילות זו כוללת סיור ארוך בתערוכות ומצגת ואינה כוללת סדנת מחקר.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי: בסיור נפגוש עופות, יונקים וזוחלים, נראה כיצד הטווס מציג לראווה את הנוצות (ונבין מדוע הוא עושה זאת), נגלה מה הקשר בין צבע הפרווה של יונקים שונים לבית הגידול שבו הם חיים ונראה כיצד הזיקית מחליפה צבעים.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות א' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | המגוון בטבע | מבעלי חיים: מבנה | כסות גוף.
תכניות לכיתות ד'-ו'
מארגי מזון בטבע
בעלי חיים זקוקים ליצורים אחרים כמקור מזון והם מקיימים מגוון קשרי הזנה עם יצורים שונים, אותם ניתן לתאר כמארג מזון. במהלך הפעילות נפרום את הקשרים המסועפים של מארג המזון – נכיר יצרנים, צרכנים ומפרקים ונחקור כיצד מותאם מבנה גופם של בעלי חיים לתזונה שלהם.
מה עושים במפגש מדע?
- ביקור בתערוכות: התלמידים יחקרו מארגי מזון שונים בתערוכות המוזיאון ויגלו מי טורף את מי ומי מנקה את השאריות.
- סדנת מחקר – מסעדת המוזיאון: בסדנה זו התלמידים יהפכו למלצרים במסעדת המוזיאון ויצטרכו להתאים לבעלי החיים שמבקרים במסעדה את המנה המתאימה להם מתפריט המוזיאון. לשם כך יבחנו המלצרים שלנו את הגולגולות ואברי האכילה של מגוון עופות, יונקים וזוחלים שמתארחים במסעדה.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי – טורפים ונטרפים: במהלך הסיור נאכיל את בעלי החיים, נבחן מה הם אוכלים וכיצד גופם מותאם למזונם. ננסה לגלות מי מבעלי החיים עלול לטרוף את מי, וכיצד בעלי חיים נמנעים מלהפוך לארוחה של מישהו אחר.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות ו' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | יחסי גומלין בין יצורים ובינם לבין סביבתם | צורות הזנה של בעלי חיים וייצוג יחסי הזנה.
עופות ותעופה
מרבית העופות עפים וגופם מותאם לכך מבחינה אנטומית ופיזיולוגית. בתעופתם עליהם להתגבר על כוח המשיכה של כדור הארץ ולנצל כוחות עילוי כדי להתרומם ולנוע. במהלך הפעילות נכיר מגוון עופות ונלמד על התאמת מבנה הגוף של העופות, ובייחוד מבנה הכנף והנוצות, לאורח חייהם ולסגנון תעופתם.
מה עושים במפגש מדע?
- ביקור בתערוכות: נפרוש כנף עם העופות הנודדים ונגלה את מגוון העופות הנודדים מעל ישראל; נגלה מגוון טיפוסי כנפיים שמאפשרות סוגים שונים של תעופה; נחפש בתערוכות בעלי חיים מעופפים שאינם עופות וגם עופות שאינם מעופפים.
- סדנת מחקר – המעבדה לזיהוי נוצות: מדי שנה המעבדה לזיהוי נוצות במוזיאון בוחנת יותר ממאה התנגשויות בין כלי טיסִ לציפורים. זיהוי שרידי הנוצות שנותרו מהתנגשויות אלו חשוב ביותר למניעת תאונות מטוסים בישראל ובעולם. במהלך הסדנה, התלמידים יצטרפו לצוות המעבדה, יחקרו נוצות ויגבשו בעצמם המלצות למניעת התנגשויות בין עופות למטוסים.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי – עופות ותעופה: התבוננות והיכרות עם מגוון עופות מישראל, כולל תצפית מהמסתור על העופות בדשא המרכזי.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתה ד' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | המגוון בטבע | המגוון בטבע: בעלי חיים; מערכות אקולוגיות | יחסי גומלין בין יצורים ובינם לבין סביבתם | התאמות של בעלי חיים לתפקוד בסביבה.
אפיון ומיון חסרי חוליות
עולם חסרי החוליות עשיר ומופלא. למרות שחסרי החוליות מהווים את מרבית מיני בעלי החיים, היכרותנו אותם שטחית בדרך כלל. במהלך המפגש נמפה את עושר חסרי החוליות, נכיר את המאפיינים של קבוצות חסרי חוליות שונות, נתנסה בזיהוי חסרי חוליות לפי מאפיינים טקסונומיים ואגב כך נלמד על עקרונות המיון המדעי.
מה עושים במפגש מדע?
- ביקור בתערוכות: היכרות עם מגוון חסרי החוליות העצום בטבע, עם התכונות המשותפות לכולם ועם השונות והמגוון שניתן למצוא בקרב חסרי החוליות בכלל ופרוקי הרגליים בפרט. התנסות באפיון ומיון חסרי חוליות על פי המאפיינים שלהם.
- סדנת מחקר – קטנים ומוצלחים: בסדנה זו התלמידים יתוודעו לפרוקי הרגליים, הקבוצה הגדולה והמגוונת ביותר בעולם הטבע. התלמידים יכירו את המאפיינים של פרוקי הרגליים וילמדו כיצד מאפיינים אלו אפשרו לפרוקי הרגליים לשגשג ולכבוש מגוון עצום של בתי גידול.
הרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הבוטני – בעקבות פרוקי הרגליים: התלמידים יחפשו בגן הבוטני פרוקי רגליים, יאספו (וישחררו), יתבוננו ויגדירו אותם בעזרת מגדיר דיכוטומי.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתה ד' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | המגוון בטבע | המגוון בטבע: בעלי חיים.
אפיון ומיון זוחלים
לזוחלים מאפיינים ייחודיים ומרתקים, שאפשרו לזוחלים הראשונים להתנתק מהסביבה המימית ולכבוש את היבשה. במהלך הפעילות נכיר מקרוב את מחלקת הזוחלים, נחקור את מגוון הזוחלים החיים בישראל ונלמד על התכונות הייחודיות שלהם.
מה עושים במפגש המדע?
- ביקור בתערוכות: התלמידים יחקרו מגוון זוחלים מהארץ ומהעולם, יפגשו צבי ענק וזוחלים מעופפים קדומים, ויגלו מהם המאפיינים של הזוחלים, ושל קבוצות הזוחלים השונות: הנחשים, הלטאות, הצבים והתנינים.
- סדנת מחקר – אפיון ומיון זוחלים: התלמידים יגלו כיצד חוקרי טבע ממיינים את עולם הטבע בכלל, ואת הזוחלים בפרט. התלמידים יעבדו עם זוחלים משומרים ויתנסו בעצמם במיון דיכוטומי ובזיהוי הזוחלים.
בהרחבה ליום המדע:
- סיור בגן הזואולוגי – זוחלי ישראל: בגן הזואולוגי מוצג האוסף הגדול בעולם של זוחלים מישראל. במהלך הסיור התלמידים יפגשו מקרוב מגוון זוחלים מקומיים ומינים פולשים וילמדו על האיומים שמסכנים את קיומם של הזוחלים בישראל.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתה ד' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | המגוון בטבע | המגוון בטבע: בעלי חיים.
תכניות לחטיבת ביניים ולתיכון
מארגי מזון בטבע
כל היצורים החיים צריכים אנרגיה וחומרים לבניית גופם כדי להתקיים, לגדול ולהתרבות. מקורות האנרגיה של בעלי חיים הם יצורים חיים אחרים, וכך האנרגיה עוברת בין יצורים שונים. במהלך יום המדע נפרום את הקשרים המסועפים של מארג המזון – נכיר יצרנים, צרכנים ומפרקים ונחקור כיצד מותאם מבנה גופם של בעלי חיים לתזונה שלהם.
מה עושים במפגש מדע?
- חידון פתיחה: היכרות עם מושגים שבהם נעסוק במהלך היום: שרשרת מזון, מארג מזון, יצרן, צרכן, רמת הזנה, צמחוני, טורף, אוכל כול.
- ביקור בתערוכות: התלמידים יחקרו מארגי מזון שונים בתערוכות המוזיאון, יגלו מי טורף את מי ומי מנקה את השאריות.
- סדנת מחקר – מסעדת המוזיאון: בסדנה זו התלמידים יהפכו למלצרים במסעדת המוזיאון ויצטרכו להתאים לבעלי החיים שמבקרים במסעדה את המנה המתאימה להם מתפריט המוזיאון. לשם כך יבחנו המלצרים שלנו את הגולגולות ואברי האכילה של מגוון עופות, יונקים וזוחלים שמתארחים במסעדה.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי – טורפים ונטרפים: במהלך הסיור נאכיל את בעלי החיים, נבחן מה הם אוכלים וכיצד גופם מותאם למזונם. ננסה לגלות מי מבעלי החיים עלול לטרוף את מי, וכיצד בעלי חיים נמנעים מלהפוך לארוחה של מישהו אחר.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות ח' ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | קיימים יחסי גומלין בין יצורים ובינם לבין סביבתם.
התאמת יצורים לסביבתם
במהלך האבולוציה התפתחו אצל בעלי חיים מגוון התאמות לתנועה, לתזונה ולהתמודדות עם אתגרי הסביבה השונים. במהלך הפעילות התלמידים יחקרו התאמות גפיים בפרוקי רגליים, התאמות לחיים בחשכה, התאמות לתנועה באוויר, במים וביבשה והתאמות לתזונה.
מה עושים במפגש מדע?
- חידון פתיחה: היכרות עם מושגים שבהם נעסוק במהלך היום: התאמה, הסתגלות, כשירות, הישרדות, התמיינות, התכנסות, התפצלות, בית גידול.
- ביקור בתערוכות: הסיור במוזיאון יתנהל כמסע מחקר. המדריך יספר שכחלק מעבודתו במוזיאון הטבע, פונים אליו מהנדסים מתחומים שונים ומבקשים את עזרתו בפתרון בעיות בהשראת הטבע. התלמידים יצטרפו אליו לסיור במוזיאון כדי לקבל השראה.
- סדנת מחקר – על נוצות, מקורים ומה שביניהם: במהלך הסדנה התלמידים יחקרו פוחלצים וגולגולות של עופות ויגלו אילו התאמות מאפשרות לעופות לעופף וכן יחקרו את אחד האיברים הייחודיים של העופות: המקור.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הבוטני – התאמת צמחים לסביבתם: סיור חובק עולם למגוון בתי גידול – מדבריות, יערות טרופיים, בתי גידול לחים ועוד. הביקור כולל כניסה לבית השורשים.
- סיור בגן הזואולוגי – התאמת בעלי חיים לסביבתם: במהלך הסיור נכיר מגוון בעלי חיים מישראל, ונגלה כיצד הם מותאמים לסביבת חייהם ולהשגת מזונם.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות ח' ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | יחסי גומלין בין יצורים ובינם לבין סביבתם | התאמת צמחים ובעלי חיים לסביבתם.
אפיון ומיון חסרי חוליות
רוב בעלי החיים בעולם הם חסרי חוליות. זוהי קבוצה עשירה ומגוונת להפליא, ועם זאת היכרותנו אותם שטחית בדרך כלל. במהלך המפגש נמפה את עושר חסרי החוליות, נכיר את המאפיינים של קבוצות חסרי חוליות שונות, נתנסה בזיהוי חסרי חוליות לפי מאפיינים טקסונומיים ואגב כך נלמד על עקרונות ועל חשיבות הסיסטמטיקה – המדע העוסק במיון היצורים החיים.
מה עושים במפגש מדע?
- חידון פתיחה: היכרות עם מדע הטקסונומיה: מה חשיבותו ומה העקרונות המנחים שלו.
- ביקור בתערוכות: היכרות עם מגוון חסרי החוליות העצום בטבע, עם התכונות המשותפות לכולם ועם השונות והמגוון שניתן למצוא בקרב חסרי החוליות בכלל ופרוקי הרגליים בפרט. התנסות באפיון ומיון חסרי חוליות על פי המאפיינים שלהם.
- סדנת מחקר – קטנים ומוצלחים: בסדנה זו התלמידים יתוודעו לפרוקי הרגליים, הקבוצה הגדולה והמגוונת ביותר בעולם הטבע. התלמידים יכירו את המאפיינים של פרוקי הרגליים וילמדו כיצד מאפיינים אלו אפשרו לפרוקי הרגליים לשגשג ולכבוש מגוון עצום של בתי גידול.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הבוטני – בעקבות פרוקי הרגליים: התלמידים יחפשו בגן הבוטני פרוקי רגליים, יאספו (וישחררו), יתבוננו ויגדירו אותם בעזרת מגדיר דיכוטומי.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתה ז' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | מגוון היצורים | מיון של היצורים החיים לממלכות העיקריות; מערכות אקולוגיות | מגוון היצורים | בעלי החיים חסרי החוליות ובעלי החוליות.
יחסי גומלין בטבע
אף יצור אינו חי לבדו. היצורים החיים מקיימים מגוון רחב של יחסי גומלין עם יצורים אחרים סביבם. במהלך מפגש המדע נחקור מגוון קשרים בין יצורים ונבין שגם האדם משפיע על יצורים אחרים ומושפע מהם.
מה עושים במפגש המדע?
- חידון פתיחה: מה הקשר בין זוגות של יצורים? היכרות עם מושגים שבהם נעסוק במהלך היום: תחרות, הדדיות, טפילות, טריפה, אוכלי צמחים, טורפים, אוכלי כול.
- ביקור בתערוכות: נחקור את מארג החיים המורכב ואת מגוון יחסי הגומלין סביב עץ השיטה במדבר, נתעמק בסוגים שונים של יחסי גומלין – מהדדיות ועד תחרות.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הבוטני – יחסי גומלין בין צמחים ובעלי חיים. נחפש חרקים ובעלי חיים אחרים, ונגלה מי מסתתר בין ענפי הצמחים ועל הפרחים ומה הם מחפשים שם.
תכנית זו מתאימה בעיקר לכיתות ח' ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | יחסי גומלין בין יצורים ובינם לבין סביבתם | יחסי גומלין בטבע. לתלמידי תיכון במגמת ביולוגיה בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): אקולוגיה | יחסי גומלין בטבע.
מבט לאבולוציה
אבולוציה היא תהליך השינוי באוכלוסיות היצורים החיים בדרך של ברירה טבעית, אשר הביא להתפתחות המגוון העצום של צורות החיים שאנו מכירים כיום. האבולוציה מאפשרת לנו להבין את ההיסטוריה של החיים. במהלך הפעילות ילמדו התלמידים מהי ברירה טבעית ויבחנו כיצד הברירה הטבעית מובילה להתפתחות התאמות. התלמידים יחקרו תכונות הומולוגיות ואנלוגיות ויבינו כיצד הן מתפתחות.
מה עושים במפגש מדע?
- חידון פתיחה: היכרות עם מושגים שבהם נעסוק במהלך היום: שונות גנטית, אוכלוסייה, מין, התמיינות, ברירה טבעית, כשירות, התאמות, דמיון הומולוגי ואנלוגי, מאובן מַעְַבָר.
- ביקור בתערוכות: האבולוציה מביאה להתפתחות התאמות של מינים לבית גידולם ולאורח חייהם. התלמידים יחקרו מגוון של התאמות שהתפתחו במינים שונים לבית הגידול שלהם ולאורח חייהם, וכן יבחנו בעלי חיים שמראים דמיון ויגלו: האם הדמיון נובע מאב קדמון משותף (דמיון הומולוגי) או מהתאמה לאורח חיים דומה (דמיון אנלוגי).
- סדנת מחקר – לחשוף את מסתורין הכנף העתיקה: התלמידים יחקרו מאובן מיוחד בן 150 מיליון שנה ובעזרתו יתחקו אחרי התהליכים האבולוציוניים שהובילו להתפתחות העופות.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הזואולוגי – התפתחות החולייתנים היבשתיים: התלמידים יכירו את החולייתנים היבשתיים, ויגלו אילו התאמות התפתחו בקבוצות השונות וכיצד התאמות אלו אפשרו לדו-חיים לצאת ליבשה, לזוחלים להתנתק כמעט לחלוטין מהמים, לעופות לכבוש את השמיים וליונקים להגיע למגוון גדול של בתי גידול שונים.
- סיור בגן הבוטני – קו-אבולוציה בין צמחים וחרקים: נסייר בגן הבוטני, נחפש חרקים, ונחקור את האבולוציה המשותפת שהובילה להתפתחות התאמות יחסים מדהימים בין חרקים לצמחים.
התאמה לתכנית הלימודים:
תכנית זו מתאימה בעיקר לתלמידי תיכון במגמת ביולוגיה בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): אקולוגיה | תהליכים אבולוציוניים.
המגוון הביולוגי ואנחנו
המגוון הביולוגי – כלל השונות הביולוגית שבין כל היצורים החיים בכדור הארץ – נמצא במשבר שלא היה כדוגמתו מאז היווצרות החיים על פני כדור הארץ. במהלך מפגש המדע נחקור את הרמות השונות של המגוון הביולוגי, נתוודע לגורמים המאיימים עליו, נעמוד על חשיבות האוספים והמחקר בהגנה עליו ונתנסה בזיהוי חרקים מזיקים ומועילים.
מה עושים במפגש מדע?
- חידון פתיחה: היכרות עם המושג מגוון ביולוגי, רמות הארגון, שירותי המערכת האקולוגית ומשבר המגוון הביולוגי.
- ביקור בתערוכות: היכרות עם המגוון הביולוגי של ישראל ועם מחקרים שנערכים במוזיאון לקידום שמירת הטבע והגנה על המגוון הביולוגי בישראל. ביקור בתערוכת מגע יד אדם העוסקת בהשפעות האדם על המגוון הביולוגי.
- סדנת מחקר – על חרקים, חקלאים ואחרים: חרקים הם רכיב חשוב מאוד בחקלאות: יש חרקים שמסייעים בהאבקה או בהגנה על צמחים ויש חרקים שאוכלים את הצמחים ובכך מזיקים לחקלאות. במהלך הפעילות התלמידים יקבלו דגימות של חרקים מאוספי הטבע שנאספו באזורים חקלאיים ועירוניים, יזהו אותם בעזרת מגדיר דיכוטומי ויגבשו המלצות לגביהם.
בהרחבה ליום מדע:
- סיור בגן הבוטני בנושא בתי גידול פגיעים בישראל, כולל דיגום מקווי מים ובחינת מגוון המינים הנמצאים בהם.
- סיור בגן הזואולוגי בנושא שמירת טבע.
תכנית זו מתאימה בעיקר לתלמידי כיתה ח' ו-ט' בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מערכות אקולוגיות | המגוון הביולוגי; מערכות אקולוגיות | מעורבות האדם במרכיבי הסביבה והשלכותיה. לתלמידי תיכון במגמת ביולוגיה בנושאים ובדגשים הבאים (מתוך תכנית הלימודים): מדעי הסביבה | מערכות אקולוגיות ויחסי אדם סביבה.
הנחיות למורה
כיתה המגיעה מוכנה לפעילות במוזיאון הטבע, בגן הזואולוגי ובגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב נהנית יותר ולומדת יותר. לכן, חשוב להכין את התלמידים לקראת הביקור.
צרו עבור התלמידים בסיס ידע והקשר לפעילות | שילוב הפעילות במוזיאון הטבע ובגנים כהרחבה לחומר הלימוד יאפשר לתלמידים ליצור מפת הקשרים רחבה ומשמעותית יותר. מומלץ לשוחח עם התלמידים לפני הביקור על חווית הביקור במוזיאון. אם תכנית הביקור מתמקדת בנושא מסוים, חשוב לברר מהו הידע ומהן התפיסות הקיימות אצל התלמידים, ולדאוג ליצירת בסיס משותף הברור לכולם. הכנה מוקדמת שלכם ושל התלמידים תאפשר לכולכם להיות שותפים פעילים במהלך היום, וכך גם תוכלו להמשיך את הדיון והלימוד של הנושא בבית הספר.
דונו במטרות הביקור וביעדיו הלימודיים | הגדרת היעדים הלימודיים תבהיר לתלמידים את ההקשר הלימודי של הפעילות, תאפשר להם להיות ממוקדים בתכנים ותדרבן אותם לשתף פעולה במהלך היום. היעדים יכולים להיות קשורים לנושא מסוים, למיומנויות ולשינוי עמדות.
ארגנו את התלמידים | חלקו את התלמידים מראש לקבוצות של 20 לכל היותר. לכל קבוצה חייב להיות מלווה, שיהיה שותף פעיל ויישא באחריות לבעיות משמעת, אם יתעוררו. יש לדאוג שהתלמידים יביאו עימם כלי כתיבה, כובע (אם יוצאים לסיור לאחד הגנים) ושתייה, וכן מזון למשך כל שעות הפעילות. לא תתאפשר רכישת מזון בזמן הפעילות.
אנא חזרו עם התלמידים על הוראות ההתנהגות | מוזיאון הטבע והגנים הם מקום עבודתם ולימודיהם של אנשים רבים – יש לשמור על השקט. בגן הזואולוגי משוטטים בעלי חיים חופשיים – יש לכבדם: אסור לרדוף אחריהם, להציק להם או להאכיל אותם. אין לרדת מהשבילים.
כללי ההתנהגות בזמן מגיפת הקורונה | יש לדאוג שכל התלמידים והמלווים יחבשו מסיכות פנים לאורך כל הביקור במוזיאון. בהתאם להנחיות משרד הבריאות, אסור לגעת במוצגי המישוש ובמסכי המגע בתערוכות. בזמן סדנאות החקר שדורשות מגע במוצגים יש לעטות כפפות.
סיכום והמשך הלימוד בבית הספר | מומלץ מאוד לעבד את הידע ואת החוויות שנרכשו במהלך הפעילות, להשוות בין הידע הקודם לידע החדש, להמשיך לפתח מושגים ורעיונות חדשים, לדון בחוויות הרגשיות ולקשור אותן לחומר הלימודים.
פרטים נוספים | אנא הגיעו למוזיאון רבע שעה לפני מועד תחילת הביקור. עם ההגעה, גשו לאחמ"ש על-מנת לעדכן על הגעתכם.
כתובת המוזיאון | קלאוזנר 12, תל אביב-יפו (אפשר להוריד את התלמידים מההסעה בתחנת האוטובוס סמוך למוזיאון).
אשת קשר לביקור | אביבה קמחי:
דוא"ל | avivakim@tauex.tau.ac.il
טלפון | 073-380-2027
לגרסת הדפסה לחצו כאן