עולם נעלם? | פרופ' מעוז פיין: האם במפרץ אילת טמון עתידן של שוניות האלמוגים?

כולל הצצה לאוסף חסרי החוליות הימיים של המוזיאון עם מנהלת אוסף וכיבוד קל

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
מחיר כרטיס למפגש בודד - 85 ש"ח

מהם האתגרים וההזדמנויות בשוניות מפרץ אילת? הרצאה מרתקת של פרופ' מעוז פיין על שוניות האלמוגים ועתידן. פרופ' פיין הוא מומחה לאקולוגיה ימית במכון סילברמן למדעי החיים באוניברסיטה העברית ובמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת. קבוצת המחקר של פרופ' פיין בוחנת כיצד שינויים אקלימיים גלובליים והפרעות מקומיות, כגון זיהומים וניצול יתר, מעצבים את שוניות האלמוגים. עיקר המחקר מתקיים לאורך חופי ים סוף בשיתוף פעולה עם חוקרים מקומיים ובינלאומיים.

שונית האלמוגים המופלאה במפרץ אילת

שונית האלמוגים המופלאה במפרץ אילת. צילום: ד"ר תום שלזינגר

תקציר ההרצאה

שוניות האלמוגים הן סביבת החיים העשירה והמורכבת ביותר באוקיאנוסים, והן מאכלסות מגוון מינים גדול במיוחד.  בעשרות השנים האחרונות עומדות שוניות האלמוגים בעולם על סף קריסה, בעיקר בשל עליית טמפרטורת מי הים ותופעת ההלבנה הנגרמת עקב כך. במפרץ אילת, טמפרטורת המים עולה בקצב מהיר יחסית למי האוקיאנוסים, אך למרות זאת, מעולם לא נצפה אירוע הלבנה המוני במפרץ. נראה שהסיבה לכך קשורה לאבולוציה שעברו האלמוגים במהלך חדירתם לים סוף, לאחר תקופת הקרח האחרונה. עם זאת, הפרעות מקומיות רבות ולחצי פיתוח מעמידים בספק את יכולתו של מפרץ אילת להוות מקום מקלט לאלמוגים מפני שינוי האקלים.

חשיפה למוצגים מתוך האוסף במפגש עם מנהלת אוסף הספוגים

לפני ההרצאה יתקיים מפגש אינטימי עם ד"ר סיגל שפר, מנהלת אוסף הספוגים של מוזיאון הטבע. במפגש יזכו המשתתפים להיחשף למוצגים נבחרים מאוספי הטבע הלאומיים השוכנים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, שאינם מוצגים לקהל הרחב ולשמוע את סיפורם.

"עולם נעלם? הטבע, המשבר ואנחנו" היא סדרת הרצאות פרי שיתוף פעולה בין מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט והאגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה.

זהו המפגש החמישי מתוך סדרה של חמישה מפגשים. כל מפגש נפתח בהצצה לאוספי הטבע של המוזיאון יחד עם מנהל/ת האוסף ולאחר מכן הרצאה עם מיטב החוקרים בישראל. לפרטים על הסדרה >>

שונית האלמוגים המופלאה במפרץ אילת

שונית האלמוגים המופלאה במפרץ אילת. צילום: ד"ר תום שלזינגר