11:53
חיפוש בנתוני האוספים
  • תערוכת חרקים
    חוקרים את הטבע

חוקרים את הטבע

  • תערוכת חרקים
    חוקרים את הטבע

חוקרים את הטבע

אוספי הטבע של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב מוכרים על ידי מדינת ישראל כאוספים לאומיים וכתשתית מחקר לאומית. האוספים כוללים כחמישה מיליון פריטים, שעברו לביתם החדש בבניין מוזיאון הטבע. אוספים אלה מתעדים את עולם הטבע באזור ישראל והמזרח התיכון לאורך אלפי שנים ואת ההיסטוריה והתפתחות התרבות האנושית.

אוספי הטבע הם ארכיון של המגוון הביולוגי. התיעוד הרציף והמתמשך חיוני להבנת תהליכים בטבע, למעקב אחר שינויים של מערכות אקולוגיות, להעמקת המחקר בתחום האבולוציה ולשימור הטבע והסביבה.
אוספי המוזיאון משרתים מאות מדענים ואנשי מקצוע מן הארץ ומן העולם. באוספים נערך מחקר בסיסי ויישומי וכן פיתוח ידע וכלים לניהול המערכת האקולוגית ושימורה, בד בבד עם ניצול משאבים בר-קיימה. מדי שנה, יותר ממאה תלמידי מחקר משתמשים באוספי הטבע בעבודת המחקר שלהם לתוארי מוסמך ודוקטור.
הידע המדעי שנצבר במוזיאון משמש לפעילויות ציבוריות מגוונות ומשפיע על מדיניות מקבלי ההחלטות בתחומים כגון שיקום נחלים, ניצול בר-קיימה של משאבי הים, תכנון מדיניות דיג, ניטור ביולוגי, הערכת סיכונים אקולוגיים, התמודדות עם מזיקים, יבוא וייצוא חקלאי, הדברה ביולוגית, תכנון שטחים פתוחים, בטיחות תעופה ובריאות.
במוזיאון מתקיימת פעילות חינוכית ולימודית ענפה, במטרה לתווך את הידע המדעי שנצבר במוזיאון לקהל הרחב. אגף חינוך ותקשורת המדע של המוזיאון מציע מגוון פעילויות – סיורים מודרכים, סדנאות, מפגשי מדע ועוד – המותאמות לתלמידים במערכת החינוך, לסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה, לקהל הרחב ועוד. לפרטים נוספים ולהזמנת הדרכות לקבוצות – כאן.

מדיניות האיסוף של המוזיאון

איסוף הפריטים לאוספי הטבע נעשה על ידי מדעני המוזיאון של אוניברסיטת תל אביב ותלמידי המחקר שלהם במסגרת מחקריהם השוטפים ובמבצעים מיוחדים הכרוכים בפעילויות של שמירת טבע וחקלאות.
פריטי אוסף של עופות ויונקים המגיעים כיום למוזיאון הם בעיקר בעלי חיים שמתו בשדה (דריסה, הרעלה וכדומה) ונאספו על ידי אנשי רשות הטבע והגנים, או הגיעו מגני חיות כגון הספארי ברמת גן וגן החיות התנכ"י בירושלים. כמו כן, בעלי חיים שלא ניתן היה להצילם מגיעים למוזיאון מבית החולים לחיות בר. באשר לדגים וחסרי חוליות ימיים ויבשתיים, אלה נאספים במסגרת מחקרים הנערכים אך ורק בהיתר של רשויות המדינה.
הפריטים המגיעים לאוספים ממוינים בקפידה, מזוהים ברמה טקסונומית גבוהה ככל הניתן (מיון על פי דמיון מבני, מוצא משותף וכדומה) ונרשמים בבסיס נתונים ממוחשב. לעיתים הזיהוי הסופי של חסרי חוליות נעשה בסיוע של מדענים מן הארץ ומחו"ל.

מדענים ממוסדות אחרים בארץ ובחו"ל מפקידים באוספי הטבע שלנו אוספים ופריטי אוסף שונים שנצברו במחקריהם, כדי לאפשר שימור נאות שלהם לטובת מחקרים עתידיים. באופן זה הם תורמים הן לקידום המדע באמצעות מחקריהם והן לתיעוד רציף של המגוון הביולוגי בישראל.
כמו כן, אוספים פרטיים שטופחו בידי אספנים נקלטים באוספי המוזיאון על מנת להבטיח את שימורם ואת הנגישות של כלל הקהילה המדעית אליהם. אוספים אלה ישמשו למאות מחקרים עתידיים.

אנו אסירי תודה לארגונים אלו על השותפות החשובה במאמץ לתעד וללמוד את הטבע בארץ ולתרום להשכלת הציבור והנאתו.

פתיחת כל הנושאים

חולייתני יבשה

+

אקווטי וימי

+

אנטומולוגי

+

העשבייה

+

פליאוביולוגיה

+

אוסף הרקמות והמעבדה לטקסונומיה מולקולרית

+

מרכז דן דוד לחקר תולדות האדם

+

דוחות שנתיים

+

חיפוש בנתוני האוספים

+

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden