07:32
הדפסהשיתוף
  • חופי הכרמל- גיאומורפולוגיה ייחודית בקנה מידה עולמי. מתוך: אתר מוא
    פארק חוף הכרמל | סקר, ניתוח והערכה של טבע, נוף ומורשת האדם

    חופי הכרמל- גיאומורפולוגיה ייחודית בקנה מידה עולמי. מתוך: אתר מוא"ז חוף הכרמל

פארק חוף הכרמל | סקר, ניתוח והערכה של טבע, נוף ומורשת האדם

  • חופי הכרמל- גיאומורפולוגיה ייחודית בקנה מידה עולמי. הצילום מתוך: אתר מוא"ז חוף הכרמל
הדפסהשיתוף

המיקום והמבנה הגיאומורפולוגי הייחודי של חוף הכרמל, בין ההר לים ומה שביניהם, יצרו פסיפס עשיר של נופים, בתי-גידול וערכי טבע בוטניים וזואולוגיים רבים. בנוסף לכך, לאזור יש גם עבר היסטורי- תרבותי מפואר, שמתבטא בשפע של אתרי מורשת האדם. מנגד, נוצר לחץ אינטנסיבי על פיתוח השטח לצרכים שונים, היות שהאזור אטרקטיבי ביותר לפעילות האדם.

ממצאי סקר פארק חוף הכרמל, שבוצע על ידי צוות מכון דש"א (דמותה של ארץ) עבור המועצה האזורית חוף הכרמל, מאפשרים זיהוי קונפליקטים והזדמנויות לשיקום, שימור ופיתוח בני-קיימא של המרחב, ויכולים לשמש כבסיס לתכנון, לניהול ולממשק בתחום הפארק, שיניבו תועלת לאדם ולטבע כאחד.

"חוף מעשה במחשבה תחילה" – חזון המרחב החופי של חוף הכרמל

המועצה האזורית חוף הכרמל היא "מועצה ירוקה" בעלת אופי כפרי וייחודי, שבין מטרותיה- שימוש אחראי במשאבי הטבע, תוך התחשבות ביכולת ההתחדשות שלהם. כחלק מתפיסה זו הוקמה במועצה 'יחידה לקיימות וסביבה', שפועלת לגיבוש ולמיסוד מדיניות המועצה בתחומי הגנת הסביבה ופיתוח בר-קיימא. בשנים האחרונות מובילה היחידה תהליך רחב היקף לתכנון ולניהול חופי משולב ומקיים (ICZM, Integrated Coastal Zone Management), תוך שיתוף פעולה עם כלל בעלי העניין הרלוונטיים, שהוזמנו לקחת חלק בתהליך ולתרום לו: משרדי ממשלה, הנהלות היישובים הסמוכים לקו החוף, נציגי ארגונים 'ירוקים', מתכנני נוף ואדריכלים, גופי שמירת טבע, בעלי עסקים מקומיים וכלל תושבי הקהילה.

שותפים לדרך – נפגשים בחוף. מתוך: אתר מוא"ז כרמל

שותפים לדרך – נפגשים בחוף. מתוך: אתר מוא"ז חוף הכרמל

לשם השגת מטרות אלו, פנתה המועצה אל יחידת סקרי טבע ונוף של מכון דש"א (דמותה של ארץ), לביצוע סקר מקצועי של השטח, שיהיה מבוסס על מידע ונתונים מהימנים ועדכניים על שלל ערכי הטבע, הנוף והמורשת במרחב החופי, ויסייע בהגדרת עדיפויות לשיקום, שימור ופיתוח. הסקר נועד לספק רקע אקולוגי, נופי ותרבותי לתכנון, ניהול וממשק מיטביים ומושכלים של המרחב החופי. ואכן, ממש בימים אלה, על בסיס ממצאי הסקר, מקדמת המועצה תוכנית אב- 'פארק חוף הכרמל'. התוכנית משתלבת בפעילות המועצה להכנה וקידום תוכנית כוללת למרחב ביוספרי שיהיה בתחומי המועצה וינוהל עפ"י עקרונות לתכנון וניהול מרחבים ביוספריים.

בין ההר לים: נותנים ציון

הסקר נערך על שטח של כ-39,200 דונם, ונסקרו במסגרתו שטחים טבעיים, מיוערים וחקלאיים מנחל גלים שבצפון ועד פאתיה הדרומיים של קיסריה בדרום, ומקו החוף במערב ועד עמק המרזבה שלמרגלות הכרמל. על בסיס הנתונים שנאספו, דורגה הערכיות של יחידות הסקר לפי הנושאים השונים, והופקו מפות ערכיות משולבות: מפת ערכיות אקולוגית (שמשלבת את הערכיות הבוטנית, הזואולוגית והאקולוגית של השטחים החקלאיים), מפת ערכיות מרחבית (שמשלבת את הערכיות של רצף השטחים הפתוחים ושל המסדרונות האקולוגיים) ומפת ערכיות כוללת (שמשלבת את הערכיות האקולוגית והערכיות המרחבית). כך, לדוגמה, דורגה רצועת החוף כבעלת ערכיות מרחבית מרבית, בזכות היותה "מסדרון אקולוגי" ארצי (המערבי ביותר), שמאפשר תנועה של בעלי חיים ויחידות הפצה של צמחים, ורצף השטחים הפתוחים שהיא כוללת.

מישור חוף הכרמל. מתוך: אתר מוא"ז כרמל

מגוון יחידות נוף במישור חוף הכרמל. מתוך: אתר מוא"ז חוף הכרמל

מרבה נכסים, מרבה דאגה

ברצועת החוף הצרה של חוף הכרמל אפשר למצוא שמונה מערכות אקולוגיות (יותר משליש מתוך 23 המערכות האקולוגיות הארציות), שחמש מתוכן נדירות, רגישות ונמצאות בסיכון: חולות, חמרה וכורכר, מלחות חוף, בתי-גידול לחים ועמקי המרזבות, שבהם קרקעות כבדות. פסיפס בתי הגידול העשיר בתחום הסקר מאפשר את קיומו של מגוון בעלי חיים רחב, ואכן, גם ערכי הטבע הזואולוגיים זכו לדירוג גבוה: בכמעט שני-שלישים מהשטחים הפתוחים שאינם חקלאיים פעילים (שכוללים את כל רכס הכורכר, הדיונות והחוף) נקבעה ערכיות זואולוגית מרבית, וכשליש מהשטח הוגדר בערכיות זואולוגית גבוהה וגבוהה מאוד. מכיוון שרוב בתי הגידול הללו מאוימים, גם רבים ממיני בעלי החיים שמאכלסים אותם נמצאים בסיכון, בהם מיני דגים, דו-חיים, זוחלים, עופות ויונקים. מתוך יותר מ-300 מיני חולייתנים במערכות הללו, כ-60 מינים נמצאים בסכנת הכחדה.

מבין המינים הללו מציינים עורכי הסקר את שני מיני צבי הים, החום והירוק, שמוגדרים כמינים בסכנת הכחדה חמורה. נקבות הצבים מטילות את ביציהן ברצועת החוף בסוף האביב ובקיץ, בדיוק בשיא עונת הרחצה. לכן חשוב ביותר להגן על מרחב ההטלה בפרט, ועל בית הגידול החולי בכלל. דוגמה נוספת שממחישה את חשיבות הסקר היא מציאתו של אתר קינון של שני מיני שחפיות: שחפית ים, שעתידה נתון בסכנה, ושחפית גמדית, שמוגדרת בארץ "בסכנת הכחדה". אתר הקינון שלהן לא היה מוכר עד היום,  והוא התגלה על ידי הסוקרים על אי צמוד לחוף, בתחום מחנה עתלית.

צמחים בחוף הכרמל. צילום: צוות מכון דש"א

צמחים בסכנת הכחדה בחוף הכרמל. צילום: צוות מכון דש"א

גם מנקודת ראות בוטנית, כולל תחום הסקר כמה מבתי הגידול הייחודיים והמאוימים ביותר בארץ מבחינת מגוון מיני הצמחים והרכב הצומח. המאפיינים הסביבתיים שמעצבים את הנוף והתשתית יוצרים מקבץ נדיר של בתי-גידול אופייניים למישור החוף על פני רצועה צרה שרוחבה אינו עולה על כמה מאות מטרים, דבר שבא לידי ביטוי בכתמיות הגדולה ובשפע טיפוסי הצומח שתועדו. במסגרת הסקר תועדו כמעט 900 מיני צמחים, מהם קרוב ל-100 מינים שבסכנת הכחדה או על סף איום. 130 מהמינים שהתגלו תועדו זו הפעם הראשונה בתחום הסקר. מבין הצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה, שחלקם אינו מוגן סטטוטורית, 12 מינים הם אנדמיים לישראל. בבריכת החורף שנמצאת מזרחית לג'יסר א-זרקא, לדוגמה, נמצאת האוכלוסייה האחרונה בארץ, ככל הנראה, של המין קחוון קטן-עלים.

החולות הנודדים הולכים ומתייצבים בעקבות עליה בכיסוי הצומח. צילום: ד"ר בעז שחם

החולות הנודדים הולכים ומתייצבים בעקבות עליה בכיסוי הצומח. צילום: ד"ר בעז שחם

האיום העיקרי על חברת הצומח, מלבד תוכניות הפיתוח, הוא הצמחים הפולשים, ובראשם טיונית החולות והשיטה הכחלחלה, שהולכות ומשתלטות על בית הגידול החולי, מייצבות אותו, משנות את אופיו ודוחקות ממנו את המינים המקומיים. על פי דו"ח מצב הטבע 2023 – כרך המגוון הביולוגי של המארג, פחות מ-4% מהשטח הטבעי הנוכחי בחולות מישור החוף נותר כדיונה פעילה ללא צומח, ובית הגידול החולי נמצא בסכנת כליה. איום משמעותי נוסף הוא היסגרות הסבך בבתי הגידול הלחים והשתלטות קנה מצוי ומיני צמחים נפוצים נוספים, כמו אשל ופטל, שדוחקים מינים מקומיים רגישים יותר.

מה לעשות? לסקור ולשמור!

עורכי הסקר מציגים מסקנות ותובנות עיקריות לשימור ולשיקום ערכי הטבע, הנוף והמורשת באזור פארק חוף הכרמל. אלה כוללות התייחסות לנושאים הבאים: אתרי המורשת החשובים לשימור, המסדרונות האקולוגיים, המעברים האקולוגיים החיוניים ("צווארי הבקבוק") והמעברים האקולוגיים חוצי-התשתיות (שדורשים טיפול פרטני וחשיבה מחודשת בנוגע לשיפור תפקודם האקולוגי למעבר בעלי-חיים), ממשק מיני צמחים פולשים, בתי-גידול חשובים שמוצע לשקמם, לשמרם ולהגן עליהם סטטוטורית, וכן התייחסות לדרכי טיפול במפגעים הרבים שתועדו במהלך הסקר (ביניהם  פסולת בניין, פסולת חקלאית, פסולת ימית וחופית, פסולת נופשים, פסולת דייגים ופלט מי מדגה, ביוב וזפת) ועוד.

ערכי נוף ומורשת בפארק חוף הכרמל. תמונה ימנית- צילום: עמית מנדלסון; תמונה שמאלית- צילום: ד"ר אמיר פרלברג

ערכי נוף ומורשת בפארק חוף הכרמל. תמונה ימנית- שמורת נחל תנינים. צילום: עמית מנדלסון; תמונה שמאלית- רכס כורכר נושק לים. צילום: ד"ר אמיר פרלברג

לדברי ד"ר אמיר פרלברג, מנהל יחידת הסקרים במכון דש"א ומי שהוביל את סקר פארק חוף הכרמל,  חשוב מאוד להשתמש בממצאי הסקר, ליישם את המלצות הממשק ולהטמיע אותן גם בתהליכי התכנון העתידיים באזור לטובת הגנה על ערכי הטבע והמורשת הייחודיים שבו: "אזור פארק חוף הכרמל משופע בערכי טבע, נוף ומורשת, ולא בכדי חלק משמעותי ממנו מוכרז (או בתהליכי הכרזה) כשמורות טבע וגנים לאומיים", הוא אומר, ומוסיף מסר חשוב: "לנוכח התהליכים הגלובליים, הארציים והאזוריים –  שגורמים לתמורות מרחיקות לכת במערכות האקולוגיות, ובראשם שינויי האקלים ותהליך אובדן המגוון הביולוגי – יש לבצע כמה פעולות על מנת לשפר את סיכויי המערכות האקולוגיות הללו להמשיך לתפקד באופן ברקיימא, ולספק לאדם לאורך זמן את התועלות והשירותים שלהם אנו נדרשים להמשך קיומנו ורווחתנו".

סקר פארק חוף הכרמל בוצע עבור המועצה האזורית חוף הכרמל על ידי צוות מכון דש"א, במימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, רשות מקרקעי ישראל. דו"ח סופי הוגש באוגוסט 2022.

מקורות וקריאה נוספת

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden