18:57
הדפסהשיתוף
  • צופית עם טקומית. צילום אבי בלומן
    ספירת הציפורים הגדולה של ישראל

ספירת הציפורים הגדולה של ישראל

  • פעילות מהנה לכל המשפחה בשילוב איסוף מידע לטובת המחקר המדעי
הדפסהשיתוף

ישראל מפורסמת בהיותה מקום ייחודי בעולם – פעמיים בשנה, באביב ובסתיו, חולפות בשמי ישראל מאות מיליוני ציפורים נודדות. אולם, האם אתם מכירים את הציפורים שיש לכם מחוץ לבית? ליד המשרד? ברחוב, בגינה או בפארק?

הספירה הסתיימה – לקריאה על תוצאות הספירה:
סיכום מקוצר ספירת הציפורים 2022
מצגת סיכום ספירת הציפורים 2022

ספירת ציפורים היא פעילות חווייתית, לימודית ומגבשת, שכל אחד ואחת יכולים להשתתף בה:  משפחות, גני ילדים, כיתות בתי ספר וכל מי שמעוניין לקחת חלק בתיעוד נדידת הציפורים ברחבי הארץ ולסייע בשמירה על הטבע בישראל. בנוסף, מארגני הספירה מציעים הדרכות מיוחדות לכל המשפחה ברחבי הארץ, ללא עלות. בנוסף יתקיים מפגש חשיפה והכרות בזום בתאריך 12.1.22 בשעה 20:00, להצטרפות לחצו כאן.

זו השנה ה-17 שבה מתקיימת ספירת הציפורים הגדולה של ישראל, במטרה לעקוב אחר שינויים באוכלוסיות הציפורים ולמען שמירה על ציפורי הבר. הספירה ואיסוף המידע דרך האפליקציה לצרכי מחקר יתקיימו השנה בתאריכים 31-15 בינואר 2022. לדברי המארגנים, השאיפה היא לשבור את שיא היישובים שדיווחו בשנה שעברה – 242 יישובים.

דוכיפת. צילום: איתן קאופמן

דוכיפת. צילום: איתן קאופמן

מממצאי הספירה של שנת 2021 עולה, כי המינים המדווחים ביותר היו עורב אפור, צוצלת, יונת הבית, דרור הבית ומיינה מצויה. על פי החברה להגנת הטבע, מינים אלה משגשגים בעיקר כתוצאה מפעילות האדם, ולכן נפוצים מאוד בתוך ובקרבת יישובים עירוניים וכפריים כאחד.

"אין ספק, כי בימי הקורונה למדנו להעריך מחדש את הטבע העירוני, את השטחים הפתוחים והירוקים ואת ציוץ הציפורים. על מנת לסייע בשמירה על ציפורי הבר בחצרות ובגנים, צפויים אלפי ישראלים לדווח על הציפורים שהם רואים בסביבתם הקרובה – מהמרפסת, בגן הציבורי או בשטח פתוח – במטרה לתרום להבנת השינויים והמגמות באוכלוסיות הציפורים בישראל", אומרת ד"ר נירית לביא-אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע.

מיינה. צילום: ברוך אלרט

מיינה. צילום: ברוך אלרט

לדברי שלומית ליפשיץ, מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה, המיינה, למשל, היא מין פולש שמקורו בדרום מזרח אסיה, ומאז תחילת הספירות מראה התבססות משמעותית בכל רחבי הארץ. "לדברי המדענים שמנתחים את התוצאות, רשימת חמשת המינים הנפוצים ביותר כיום שונה מזו שהייתה בעבר. עד שנת 2019 נכלל הבולבול ברשימה, ומשנת 2020 החליפה אותו המיינה, מה שייתכן שמעיד על שינויים שחלים במערכות האקולוגיות ביישובים.  חשוב מאוד שהשנה נקבל דיווחים רבים, כדי להרחיב את הידע שלנו בנוגע לשינויים בתפוצת המינים", הוסיפה ליפשיץ.

לוגו החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע, אוניברסיטת ת"א והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר

פתיחת כל הנושאים

הנחיות התקנה והרשמה לאפליקציית eBird

+

אופן ההשתתפות בספירת הציפורים

+

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden