הים הוא הרבה יותר מאתר פנאי ונופש. הוא מקור למזון, הוא גבול ימי וביטחוני, הוא שטח תעבורתי, הוא מקור לחומרים המשמשים לפיתוחים ביוטכנולוגיים ולפתרונות אנרגיה חלופיים. ככול שאנחנו משתמשים יותר במשאבי הים, כך גובר הלחץ על המערכת האקולוגית הימית
צפו בסרטון "הים ואני", המוקרן אצלנו בתערוכת מגע יד אדם, וגלו עד כמה הים חיוני לקיומנו ועד כמה אנחנו משפיעים עליו:
הנזק שנגרם לים הוא לא מצב נתון. כדי להבטיח שנוכל להמשיך וליהנות מהים לאורך שנים דרושה פעילות מערכתית בקידום שמורות טבע, בהכרזה על מינים מוגנים ובחקיקה בתחומי הדיג, הקידוחים ותחזוקת כלי שיט. פעילות זו היא באחריות הרשויות והגופים לשמירת הטבע. ומה איתנו? מה אנחנו יכולים לעשות כדי לצמצם את הפגיעה בים?
- לומר "לא" לחד-פעמי! האוקיינוסים מלאים מוצרים העשויים פלסטיק. אם נצמצם את השימוש בכלים חד-פעמיים, נוכל להפחית את כמות הפלסטיק. כמויות אדירות של זבל מגיעות אל הים, ותורמות להרס בתי גידול והריגתם של אלפי מינים ימיים. אם נייצר פחות זבל, פחות זבל יסיים את חייו בים.
- אוהבים רכבי שטח? הימנעו מנסיעה על החוף – זה מסוכן לבעלי החיים, לצמחייה החופית וגם למתרחצים. נוסף על כך, זה אסור בחוק.
- אכלו דגים ופירות-ים בדרך מקיימת – מינים טעימים רבים כמו טונה אדומה ודגי דקר (לוקוס) נמצאים בסכנת הכחדה בעקבות דיג יתר למאכל. העדיפו דגים ופירות-ים שגודלו בחקלאות ימית, רצוי אצלנו, בים התיכון.
- אוהבים לדוג? עשו זאת באחריות. בשנים האחרונות, אוכלוסיית הדגים בארץ נפגעת מאוד מדיג בלתי מבוקר. הקפידו להוציא רישיון ולדוג רק על פי תקנות הדיג החדשות.
- מעדיפים לצלול? תיירות באתרי טבע עלולה בקלות לגרום נזק לטבע. לכן חשוב לשמור על ערכי הטבע גם בפעילויות פנאי ונופש. לדוגמה, לא לדרוך על שוניות האלמוגים.
- מחכים לרגע שתוכלו לחזור וליהנות מהים? גם אנחנו. בין שאתם גולשים, צוללים, מפליגים או סתם נהנים לבלות על החוף, זכרו להתחשב בדייריו הטבעיים ולהשאיר אחריכם סביבה נקייה.
זה לא תמיד קל, אבל הים חשוב מספיק.
במאי הסרט: עודד אברהם