22:22
המוזיאון סגור עכשיו
הפתיחה הבאה 6.06.2023 10:00
הדפסהשיתוף
  • כרזת מפקד אוכלוסין מעופף
    ספירת הציפורים | מדע אזרחי

ספירת הציפורים | מדע אזרחי

הדפסהשיתוף

ספירת הציפורים השנתית חוזרת בינואר 2023. הצטרפו אלינו מהבית, מהגינה או מהרחוב לפעילות משפחתית לקידום המדע. כל מה שצריך זה 10 דקות פנויות ומכשיר סלולרי כדי לספור ציפורים בסביבתכם, ללמוד איך לזהות אותן ולהשתתף במחקר המדעי. אז בואו נתחיל.

עדכון מרץ 2023 – לצפייה בתוצאות סיכום ספירת הציפורים 2023 >> (PDF)

להורדת אפליקציית מרלין >>

ספירת הציפורים, שנערכת זו השנה ה-18, מאפשרת תיעוד של מיני הציפורים בסביבת האדם לאורך זמן וניתוח השינויים בתפוצת המינים ובשכיחותם לצורכי מחקר. הציבור הרחב בישראל מוזמן להצטרף לספירת הציפורים השנתית שתיערך בתאריכים 31-15 בינואר 2023, בהובלת החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב, והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר.

תרצו להשתתף בספירת הציפורים? >> להנחיות להרשמה ודיווח דרך אפליקציית eBird

שלומית ליפשיץ, מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר: "הספירה היא פעילות חווייתית, לימודית ומגבשת, שכולם יכולים לעשות, גם מי שאינם מומחים בזיהוי ציפורים, והיא גם תרומה של ממש למחקר המדעי על הטבע בישראל. אנחנו מזמינים משפחות, גני ילדים ובתי ספר, וכל מי שמתעניין בשותפינו בעלי הכנף, להצטרף ולתרום לתיעוד המדעי ברחבי הארץ".
עוד מספרת ליפשיץ כי המיינה, מין פולש שמקורו בדרום-מזרח אסיה, מראה התבססות משמעותית בכל רחבי הארץ. על פי הספירות מהשנים הקודמות, ניתן לראות כי עד שנת 2019 נכלל הבולבול ברשימת חמשת המינים הנפוצים בארץ, ואילו החל משנת 2020 החליפה אותו המיינה, דבר שייתכן שהוא מעיד על שינויים שחלים במערכות האקולוגיות.

בולבול (צילום: איתן קאופמן) ומיינה (צילום: ברוך אלרט) מי מהן תהיה השנה בין חמשת הציפורים הנפוצות?

בולבול (צילום: איתן קאופמן) ומיינה (צילום: ברוך אלרט) מי מהן תהיה השנה בין חמשת הציפורים הנפוצות?

ד״ר תומר גויטע, מנהל המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, ציין: "שיתוף הציבור הרחב הוא חיוני לטובת איסוף נתונים לאורך זמן. ברחבי העולם, הציבור לוקח חלק בפעולות ניטור דומות במחקרים סביבתיים. בישראל הצפופה, העוברת תהליכי עיור מואצים, תחום המדע האזרחי, המשלב מדענים וציבור בעשיית מדע משותפת, מעודד אותנו להתקרב לטבע שסביבנו, ללמוד עליו ולשמור עליו".

השנה ננסה לשבור את השיא של שנה קודמת. איך נעשה את זה? בעזרתכם! נרחיב את מספר הדיווחים והאזורים שנסקרים וגם ננסה לשפר את איכות הדיווחים, על ידי שימוש באפליקציית eBird, המאפשר מתן תוקף מדעי לספירה. הדיווחים בספירה הקודמת, בינואר 2022, הגיעו מ-180 יישובים שונים מרחבי הארץ. 113 בתי ספר וגני ילדים השתתפו בספירה וריכוז גדול של תצפיות הגיע ממרכז הארץ. מתוכם למדנו למשל כי הציפור השכיחה ביותר בתצפיות היא עורב אפור  (63.2% מהתצפיות); אחריה הצוצלת (53.2%), המיינה (52.5%) ויונת הבית (49.2%). מינים אלה משגשגים כתוצאה מפעילות האדם (המספקת מזון ואתרי מחסה, למשל), ולכן הם נפוצים מאוד ביישובים.

עורב (צילום: משה כהן) וצוצלת (צילום: דובי קלעי) המינים הנפוצים בישראל על פי הספירה של 2022

עורב (צילום: משה כהן) וצוצלת (צילום: דובי קלעי) המינים הנפוצים בישראל על פי הספירה של 2022

ד"ר נירית לביא-אלון, רכזת תחום מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע מציינת כי ספירת הציפורים היא מסורת הנערכת כבר 18 שנה. במסגרתה נעזרים בדיווחים של מתנדבים מקרב הציבור, אשר בלעדיהם לא היה תיעוד של ההבדלים בשכיחות הציפורים בחצרות הבתים לאורך התקופה.

"השתתפות הציבור ודיווחים ותצפיות איכותיות מרחבי הארץ תורמים לחקר הטבע והמגוון ביולוגי בישראל. אלה הם נתונים שלא היינו מצליחים לקבל ללא שיתוף הפעולה האזרחי הזה. חשוב לנו להרחיב את הספירה ולהקפיד על ההנחיות כיצד לדווח על מנת להגדיל את הסיכוי שהנתונים יהפכו לבסיס למחקר מדעי משמעותי".

לדברי לביא-אלון, עיקר ההנחיות לספירה הן ספירה של הציפורים שמצליחים לזהות במשך עשר דקות בדיוק, במקום אחד, ודיווח באמצעות אפליקציית eBird (מומלץ להורידו מראש ולהירשם לפני ביצוע הספירה). כך יתקבלו נתונים מהימנים שאפשר יהיה לכלול במחקר.

לקריאה נוספת >> כתבה על מיני עופות שנכחדו בישראל

דיוקן של עיטם לבן-זנב | צילום: דניאל ברקוביץ'

 

למידע נוסף באתר החברה להגנת הטבע >>

לוגו החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע, אוניברסיטת ת"א והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר

פתיחת כל הנושאים

מדריך לזיהוי הציפורים הנפוצות

+

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden