11:59
הדפסהשיתוף
  • תור מצוי
    מי יהיו אלופי הנדידה?

מי יהיו אלופי הנדידה?

  • צילום: דניאל ברקוביץ
הדפסהשיתוף

"אלופי הנדידה" הוא פרויקט בינלאומי המתקיים מדי שנה ומתמקד במאבק בציד הבלתי חוקי של ציפורים לאורך נתיבי הנדידה.
מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט תומך בשמירה על הטבע ולכן גם השנה בחרנו לקחת חלק בפרויקט. השנה יתמקדו המאמצים בהגנה על אחד המינים שהיו נפוצים בעבר וכיום בסכנת הכחדה בישראל – התור המצוי.
רוצים לקחת חלק? הצטרפו אלינו!

מהי תחרות "אלופי הנדידה"?
בכל שנה בוחר Birdlife international פרויקט ייחודי, וקהילת הצפרות הבינלאומית נרתמת על מנת לעורר מודעות ולגייס כספים להגנה על ציפורים נודדות. הפרוייקט כולל העלאת המודעות לסכנה שבה נתונים מיני ציפורים נודדות באמצעות חינוך והסברה ותמיכה בארגונים העוסקים בשימורם. שיאו של הפרויקט הוא מרוץ הצפרות הבינלאומי. בדרך כלל מתקיים המרוץ באביב בלבד, אך השנה הוחלט לקיים את "שנת התור" –  שנה שלמה של אירועים ופעילויות – במטרה להעלות את המודעות למצבו של התור המצוי, אשר רוב אוכלוסייתו (90%) בציר המערבי של הנדידה באירופה נכחדה עקב ציד. מטרת גיוס הכספים היא, בין היתר, תמיכה במעקב אחר התורים כדי לגלות את מסלול הנדידה המדויק שלהם, כך שאפשר יהיה לדעת היכן בדיוק יש להגן עליהם. כאן, בישראל, מתקיימת מדי שנה עונת ציד בחודש ספטמבר, שבה היה מותר לצוד גם את התור המצוי. לאחרונה חתמה תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה, על צו המוציא את התור המצוי מהמינים המותרים לציד לארבע שנים הקרובות. עוד פרטים על הפרוייקט תוכלו למצוא כאן.

מה זה מרוץ צפרות?
קבוצות של צפרים, המנסות לספור כמה שיותר מיני ציפורים ב-24 שעות בלבד. המרוץ מתקיים בפורמט "המגרש", כלומר הגדרת החלק בארץ שבו עורכים את התחרות. בשנים קודמות השתרע "המגרש" מקו אילת ועד קו באר שבע, אך השנה הוא יכלול את ישראל כולה, מאילת ועד לגבול הצפון. קו הסיום של המרוץ יהיה באגמון החולה, שם ייספרו מיני הציפורים שבהם צפתה כל קבוצה. למחרת היום ייערך טקס ובו יוכרזו הזוכים בתחרות.

תור מצוי

תור מצוי. צילום: דניאל ברקוביץ

 

מה חלקו של המוזיאון בתחרות?
זו לא הפעם הראשונה שהמוזיאון תומך במטרה חשובה זו ונציגיו משתתפים בתחרות. הצוות  שלנו השנה נקרא קבוצת נחשונים, והוא מורכב מחוקרים העובדים במוזיאון ובבית הספר לזואולוגיה.

למה בחרנו בשם "נחשונים"?
הנחשון האפריקאי הוא מין הקרוב לקורמורנים, ונפוץ באפריקה, במקווי מים דרומית לסהרה. בעבר היה הנחשון האפריקאי נפוץ גם בעמק החולה, עד שנכחד כאן עקב ייבוש ביצות החולה. כמה פוחלצים של מין זה נמצאים עדיין באוספי הטבע של מוזיאון הטבע, עדות למגוון העשיר שהיה באזור בעבר.

רוצים לעזור?
מרוץ אלופי הנדידה יתקיים ב-30.9.21 תחת הסיסמא #עכשיותורי .
כאן תוכלו לתרום למלחמה בציד התור המצוי. התרומה היא לארגון Birdlife international.

קבוצת נחשונים – הכירו את הצוות שלנו

ד"ר עמוס בלמקר

+

דניאל ברקוביץ

+

ד"ר איתי ברגר

+

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden