14:36
הדפסהשיתוף
  • טרמיט פורמוזי בהגדלה
    בואו נדבר על טרמיטים

בואו נדבר על טרמיטים

  • תמונה: צילום מסך מתוך חשבון ה-YouTube של Thomas Chouvenc
הדפסהשיתוף

הטרמיט הפורמוזי (Coptotermes formosanus) נקרא גם טרמיט-על. בדומה למיני טרמיטים מזיקים אחרים, גם הוא יכול לכרסם ולחדור דרך עץ חי ומת, אבל הוא מסוגל לכרסם גם דרך תוצרים אנושיים עמידים, כמו פלסטיק, סדקים צרים בבטון וציפויי מתכת מסוימים.  את התואר טרמיט-על קיבל בעיקר בזכות המושבות העצומות שהוא מקיים (במקרים אחדים כ-10 מיליון פרטים), קצב הריבוי הגבוה שלו ויכולתו לחפש ולאתר מזון במרחק עשרות מטרים מהקן. אז מה בכלל הסיפור של הטרמיטים האלה? ומה לעשות אם נתקלנו בהם?

ישנם יותר מ-3,000 מינים של טרמיטים בעולם, מהם כ-12 מינים החיים בישראל. אפשר למצוא טרמיטים בכל היבשות פרט לאנטרקטיקה, אך הם שוכנים בעיקר באזורים טרופיים וסוב-טרופיים. הטרמיטים הם חרקים חברתיים, אך רחוקים במוצאם מחרקים חברתיים אחרים שאנו מכירים, כנמלים ודבורים. לעומת זאת, הם קרובים במוצאם לתיקנים ונמנים עם אותה קבוצה כמוהם – סדרת התיקנאים. הם חיים במה שנקרא "סופר-אורגניזם" – צורת חיים שבה הפרטים הבודדים אינם פועלים לטובת עצמם, אלא לטובת הקבוצה.

קן של טרמיטים יכול להכיל מפרטים בודדים ועד למיליוני פרטים. במושבת הטרמיטים יש מעמדות שונים, הנבדלים זה מזה במראה ובתפקוד. בכל קן יש מלכה (אחת או יותר), שתוחלת החיים שלה יכולה להגיע לעשרות שנים, והיא היחידה שמתרבה. לצד המלכה יש מלך, או כמה מלכים, הנותרים בקן באופן קבוע וממשיכים להפרות את המלכה בפרקי זמן קבועים. המעמד הגדול ביותר מבחינה מספרית הוא הפועלים. בניגוד לנמלים, הטרמיטים הפועלים יכולים להיות גם זכרים וגם נקבות. הפועלים בונים ומתחזקים את המושבה, אוספים מזון, מאכילים ודואגים לצאצאים ולזוג המלכותי. לצידם נמצא גם מעמד החיילים (רק זכרים, רק נקבות או גם וגם, תלוי במין הטרמיט), שפעילותם באה לידי ביטוי אך ורק כאשר יש צורך להגן על המושבה. לעומת הפועלים, העדינים יחסית למראה, במרבית מיני הטרמיטים לחיילים יש לסתות גדולות ועוצמתיות. לעיתים הם משלבים במלחמתם גם חומרים כימיים, ויש טיפוסי חיילים שלסתותיהם קטנות והתמחותם העיקרית היא בהתזת חומרים צורבים ומדביקים. החיילים אינם  מסוגלים לאכול בעצמם, וזקוקים לעזרת הפועלים שיזינו אותם. ממושבות בוגרות ויציבות יוצאים כל שנה מספר רב של פרטים מכונפים, נסיכים ונסיכות, למעוף כלולות. מעטים מאוד מהם יזכו להתבסס כמלך ומלכה חדשים ולהקים מושבה חדשה. בהתחלה מטילה המלכה מספר קטן של ביצים, אך ככול שהמושבה תגדל ותתפתח היא הופכת ל"מכונת הטלה משוכללת", המסוגלת להטיל גם 1,000 ביצים ביום ויותר.

טרמיטים בונים מגוון רחב של קינים. יש מינים הבונים תִלים גדולים ומשוכללים מאדמה במגוון רחב ומרשים של תצורות ארכיטקטוניות. אחרים בונים קינים כדוריים על עצים, נמצאים בתוך בולי עץ מתים או פשוט בתוך הקרקע. המזון העיקרי של הטרמיטים הוא תאית בצורותיה השונות, ומרבית המינים ניזונים מעצים ומצמחים מתים. קיבתם מכילה מיקרואורגניזמים שיתופיים, שעוזרים להם לפרק תאית, ועל כן לטרמיטים יש תפקיד חשוב במִחזור החומר האורגני בטבע. כאשר מקור התאית הוא רכוש האדם, כמו קורות בנייה, משקופים, פרגולות, רצפות עץ, רהיטי עץ ומוצרי נייר למיניהם, מתעורר כמובן קונפליקט בינינו לבין הטרמיטים.

איור: זוהר ינאי

איך נזהה את טרמיט-העל? ומה עלינו לעשות?

זיהוי טרמיטים נערך על-ידי אנשי מקצוע. הצוות האנטומולוגי של האוספים הלאומיים ואנשי המעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט עובדים בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה על מנת לאתר מוקדי פלישה של הטרמיט הפורמוזי. אנחנו ממש זקוקים לעזרתכם בכך: אתם מוזמנים לסייע בדיווח על כל חשד לטרמיטים, בתוספת תמונות אם יש (כתובת המייל של אגף מזיקים במשרד להגנת הסביבה: pestcontrol@sviva.gov.il).

קשה להבדיל בין פועלי הטרמיט הפורמוזי לפועלים של מיני טרמיטים אחרים, אבל החיילים והפרטים המתרבים – מלך ומלכה – קלים יותר לזיהוי: לחיילים ראשים אליפטיים בצבע כתום-חום, השונים מראשם המלבני יותר של רוב מיני הטרמיטים. בנוסף, יש להם שקערורית בולטת בקדמת הראש, שממנה הם מפרישים לעיתים נוזל לבן דביק כשהם מותקפים. בקדמת הראש הם נושאים צבתות שחורות דמויות מגל, והחיילים מצליבים אותם לעיתים קרובות לצורת X. הגוף צהוב-לבנבן ואורכו כ-6 מ"מ. הפרטים המכונפים היוצאים למעוף כלולות הם בעלי גוף בצבע צהוב-חום וראשם בצבע חום-דבש. יש להם זוג עיניים שחורות ושני זוגות של כנפיים בגדלים שווים. אורכם 15-12 מ"מ מראש ועד קצה כנף. הכנפיים שקופות, למעט שני עורקים עבים בשולי הכנף הקדמית, המכוסים בשערות קטנות, הנראות בקלות בהגדלה ומהוות סימן היכר מובהק.

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר דני סימון וגלעד בן-צבי

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden