18:16
הדפסהשיתוף
  • את היער צריך לנהל בתבונה. צילום: ג'ומאנה באריה
    סקר מצב היער | ניהול מבוסס מידע יערני

    את היער צריך לנהל בתבונה. צילום: ג'ומאנה באריה

סקר מצב היער | ניהול מבוסס מידע יערני

  • יערות טבעיים ונטועים מספקים מגוון רחב של שירותי מערכת לאדם. צילום: ג'ומאנה באריה
הדפסהשיתוף

אין כמו הליכה בין עצי היער, עטופים בשקט ירוק ובריח של אדמה לחה. האוויר קריר ורענן, קרני השמש חודרות מבעד לענפי העצים, מציירות דפוסים של אור וצל על השביל. ציוץ ציפורים מעל ורשרוש עלים יבשים שנשברים עם דריכת הנעליים מלווים את הצעדים. השהייה ביער מרגיעה, נותנת תחושה של חיבור לטבע, ומחקרים מלמדים שהיא אף משפרת את הבריאות ואת החוסן הנפשי. נשמע טוב, נכון?

אין ספק, שלעצים יש חשיבות רבה ותרומה משמעותית לקיומנו ולאיכות חיינו. יערות טבעיים ונטועים מספקים מגוון רחב של שירותי מערכת לאדם, והם גם מהווים בית גידול עשיר למגוון צמחים ובעלי חיים. עם הגידול באוכלוסייה הולך וגובר השימוש ביער כמשאב מרכזי של נופש ופנאי לחברה בישראל. אולם, כדי לשמור על היערות ועל מנת שאפשר יהיה להפיק מהם את מרב היתרונות בלי לפגוע במערכות האקולוגיות ובערכי הטבע שלהן, יש לנהל אותם בתבונה, במיוחד לנוכח אתגרי השטח והאקלים של העת האחרונה.

שטחי היער בישראל יוצרים פסיפס נופי-אקולוגי מגוון. צילום: אחיעד שדה

שטחי היער בישראל יוצרים פסיפס נופי-אקולוגי מגוון. צילום: סוקרי מכון דש"א, במסגרת סמ"י

שומרי היער

בעשרות השנים האחרונות הולך האקלים ומשתנה, על כל המשמעויות שנגזרות מכך. נוסיף לכך עלייה בלחצי בינוי ופיתוח, שינוי בשימושי קרקע ואובדן שטחים פתוחים, התפשטות של מזיקים, מחלות ומינים פולשים, ונבין שקיים חשש לגבי עתידן של המערכות האקולוגיות בישראל, ולגבי שלמותם ותפקודם של היערות והחורשים בארץ בכלל זה. השטחים שמוגדרים ״שטחי יער״ מהווים 7% בלבד משטח ישראל, אך הם יוצרים פסיפס נופי-אקולוגי שמהווה חלק חשוב ובלתי נפרד מהטבע הישראלי. כמחצית משטחי היער בארץ הם יערות נטועים, והשאר הם שטחי יער טבעי.

על הניהול והממשק של שטחי היער בישראל אמונה קרן קיימת לישראל (קק"ל), מתוקף תפקידה כגוף האחראי על הייעור בישראל. היערות הנטועים והטבעיים שבניהולה מהווים כ-14.5% משטח החבל הים-תיכוני בישראל. על סמך ידע מתקדם וניסיון עשיר שנצבר, ובסיוע חוקרים ואנשי מקצוע, פיתחה קק"ל את תורת ניהול היער בישראל, תוכנית סדורה ומפורטת, שמגדירה את מטרות הייעור בארץ ומציגה את מכלול העקרונות, כלי הממשק וההנחיות לניהול מיטבי של יערות ושטחים פתוחים בישראל.

היער הוא בעיני המתבונן

מהו, בעצם, ניהול נכון של יער? התפיסה שרווחה בקק"ל עד אימוצה של תורת ניהול היער (2014) הייתה שהיער הוא סך כל העצים שמרכיבים אותו. ההסתכלות הייתה על מצב העצים עצמם, גילם, צפיפותם וכדומה, והשמירה על חוסנם ובריאותם הייתה המטרה המרכזית של הממשק שבוצע ביער. בהתאם לכך, ניהול היער היה אחיד באופיו במרבית השטח המנוהל, שטופל על פי טבלאות לדילול עצים שנהוגות ביערנות המסורתית בניסיון לשליטה מרבית במבנה היער.

"יער פארק" - תצורת יער אופיינית. צילום: אחיעד שדה

"יער פארק"- תצורת צומח אופיינית של יער פתוח. צילום: סוקרי מכון דש"א, במסגרת סמ"י

כיום, קק"ל מנהלת את היער כמערכת אקולוגית שלמה, שהעצים הם חלק ממנה. על פי התפיסה היום, ניהול נכון של היער יהיה כזה שמתחשב בכלל רכיבי המערכת, ומטרתו העיקרית תהיה לשמור על המורכבות, המגוון הביולוגי, היצרנות, כושר ההתחדשות והחיוניות של היער, תוך התערבות קלה ככל האפשר והישענות על תהליכים טבעיים.

לכל יער יש ייעוד

עם הצטברות הידע והניסיון הכירה קק"ל בצורך לשנות את אופן ניהול היערות ואת עיצובם וביצעה מהפכה חשיבתית בתפיסת הייעור שלה, שבאה לידי ביטוי בגיבוש תורת ניהול היער. המטרה- להציב בסיס מקצועי מחייב לניהול מכוון מטרה ובר-קיימא של יערות ישראל, באופן שמשמר ומטפח את הפוטנציאל שלהם למלא מגוון תפקידים אקולוגיים, כלכליים וחברתיים. בהתאם לכך, לכל פעולת ממשק יש מטרות מוגדרות המתאימות לייעוד השטח ולאופיו, למשל, קליטת קהל ופעילות נופש, ממשק של אזורי חיץ להגנה מאש, שימור וטיפוח מורשת ותצורות נוף ייחודיות, שמירה על ערכי טבע ובתי גידול ייחודיים, ועוד.

מקומו של סקר מצב היער בשלבי התכנון והניהול של היער_מתוך מדריך מיפוי היער בישראל

מקומו של סקר מצב היער בשלבי התכנון והניהול של היער. מתוך: פיתוח "סקר מצב היער" כבסיס ידע לניהול בר-קיימא של יערות קק"ל (מצגת). טל, ר. ועמיתיה. הועידה השנתית ה-52 למדע ולסביבה, 2024.

כדי להגדיר את הייעוד והמצב הרצוי בכל יחידת שטח ביער, יש לבצע הערכה מעודכנת של מצב היער והרכב המינים שבו, כולל הגדרת תצורות הצומח בכל שטח, מאפייני בית הגידול והדינמיקה החזויה של הצומח, וכן לזהות ולמפות ערכי טבע בעלי ערך לשימור- לשם קבלת החלטות בנוגע לתכנון ממשק היער ולאופן ניהולו.

אם לא נסקור, איך נדע?

לימוד מעמיק של כל רכיבי היער הוא הבסיס להתאמת סוג הממשק הרצוי למטרות שהוגדרו. בהתאם לעקרונות אלה, וכדי לספק תמונת מצב רחבה ומעודכנת על המצב בשטח, פיתחה קק"ל את סקר מצב היער (סמ"י), שהוא הסקר הראשון שנכנס לפיתוח במסגרת חידוש מערך הסקרים היערניים שקק"ל יוזמת ומובילה, והוא משקף את הגישה העכשווית של קק"ל לניהול יער. מטרותיו העיקריות של הסקר הן למפות ולתאר את מבנה היער, הרכב הצומח והמערכת האקולוגית, ולאמוד את מצבם. הסקר יצא לדרך בשנת 2022 בביצוע יחידת הסקרים של מכון דש"א (דמותה של ארץ), שהיה שותף גם בפיתוח המקצועי של הסקר.

צוות סקר מצב היער מקבל הנחיות לביצוע בשטח. צילום: מכון דש"א

צוות סקר מצב היער מקבל הנחיות לביצוע הסקר בשטח. צילום: סוקרי מכון דש"א, במסגרת סמ"י

במסגרת הסקר עורכים מיפוי מקיף, מעודכן ומפורט של מבנה היער ושכבות הצומח שבו, כולל מיני העצים הנטועים ומצבם (עצים פגועים, עצים מנוונים, עצים שמתחדשים וכדומה), צפיפות העצים, תצורות הצומח הטבעי (כגון חורש, שיחים וצומח עשבוני) שמלוות את עצי היער, נוכחות בוסתנים ומטעים, מינים פולשים, מפגעים שונים בתחום היער, ערכי טבע ועוד. הנתונים שנאספים מלמדים על הצורך בטיפול יערני כזה או אחר בחלקיו השונים של היער, מסייעים בקבלת החלטות לגבי הניהול השוטף של היער, ומאפשרים לתכנן את ממשק היער באופן מיטבי, המותאם גם לטווח הרחוק.

רוני טל, רכזת מערך הסקר והניטור באגף הייעור ומי שמרכזת את ביצוע ופיתוח הסקר בקק"ל, ואחיעד שדה, מנהל מחלקת סקרי יער במכון דש"א ומי שמרכז את פעילות הצוות של הסקר במכון דש"א, מעידים על חשיבותו של הסקר: "סקר זה ייחודי הן בהיקף השטח הרב שנסקר, שכולל את כל השטחים שבניהול קק"ל בישראל (כ-1.5 מיליון דונם), הן בעושר הרב של המידע שנאסף והן בקצב הביצוע שלו (כשש שנים לסבב). גדולתו של סקר מצב היער היא שמתקבלת ממנו תמונה מורכבת ושלמה על היער, אך איסוף המידע הוא פשוט ומהיר. בנוסף לכך, שילוב המידע מהסקר עם מאגרי נתונים נוספים, כגון תצפיות על בעלי חיים וצמחים או תוצרי חישה מרחוק, יאפשר בעתיד ניתוח מעמיק ורב-ממדי של שטחים גדולים שהמידע לגביהם היה דל עד כה".

ניהול בר-קיימא של יער חיוני לשמירת המערכת האקולוגית של היער השלם. צילום: אחיעד שדה

ניהול בר-קיימא של יער חיוני לשמירת המערכת האקולוגית של היער השלם. צילום: סוקרי מכון דש"א, במסגרת סמ"י

לדברי טל ושדה, "התובנות שיופקו מתוך הסקר יהוו כלי תומך ובסיס לתכנון וקבלת החלטות בניהול היער, כאשר מטרת-העל היא לשמור לאורך זמן על יכולתם של יערות ישראל לספק את שירותי המערכת האקולוגית, תוך שמירה על חוסן היער".

 

מקורות וקריאה נוספת

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden