11:22
הדפסהשיתוף
  • איור סליידר - על קצה המזלג
    על קצה המזלג

על קצה המזלג

עדי גוב

הדפסהשיתוף

המושג תזונה בת-קיימא זוכה לתשומת לב הולכת וגוברת בשנים האחרונות, שכן הוא מתייחס לגידול, ייצור וצריכה של מזון באופן שהוא גם ידידותי לסביבה וגם תורם לבריאות האדם. מה אפשר לעשות וממה עדיף להימנע? קבלו טעימה קטנה משלושה נושאים מרכזיים שמשפיעים על הטבע ועל הבריאות שלנו.

פורסם ביולי 2023

ככל שאוכלוסיית העולם גדלה, כך גדל גם הביקוש שלנו למזון. עם זאת, מערכת המזון הנוכחית שלנו אינה בת-קיימא. אנחנו מייצרים וצורכים יותר מדי מזון אולטרה-מעובד, מבזבזים יותר מדי אוכל ואוכלים יותר מדי בשר. תזונה בת-קיימא, שמקדמת שימוש בשיטות חקלאות המיטיבות עם המערכות האקולוגיות, לא רק מיטיבה עם בריאות האדם, אלא גם מבטיחה שלאנשים תהיה גישה למזון בריא ומזין גם בשנים הבאות.

צילום מתוך הכדור בצלחת שלך – תצוגה חדשה במוזיאון הטבע

הכדור בצלחת שלך – תצוגה חדשה במוזיאון הטבע

מהשדה ועד לצלחת

אחד ההיבטים המרכזיים של תזונה בת-קיימא הוא הפחתה בצריכת מזונות אולטרה-מעובדים. מזון אולטרה-מעובד הוא מזון שעבר כמה שלבי עיבוד, ביניהם תהליכים תעשייתיים, ומכיל תוספים אשר אינם נמצאים במטבח הביתי, כגון חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וממתיקים. דוגמאות למזונות אולטרה-מעובדים הם משקאות קלים, ממתקים, חטיפים, דגני בוקר ומזון מהיר. לרוב, מזונות אלו הם עשירים בקלוריות, בסוכר ובשומנים לא בריאים וחסרים בהם רכיבי תזונה חיוניים. תוצאותיהם של מחקרים רבים קושרים בין צריכת מזון אולטרה-מעובד למצבים שאינם בריאים, כגון השמנה, סוכרת מסוג 2 ומחלות לב.

בנוסף לפגיעה בבריאותנו, למזון אולטרה-מעובד יש השפעה סביבתית משמעותית. רכיבים במזונות אלה, כמו למשל שמן דקלים, מגודלים על פני שטחים חקלאיים נרחבים, על פי רוב כגידולים יחידים על פני שטחים גדולים (מונוקולטורה). צורת חקלאות זו פוגעת במגוון הביולוגי, ואף תופסת שטח שיכול היה לשמש לגידולים מזינים יותר כמו קטניות. הרכיבים במזון אולטרה-מעובד דורשים כמויות גדולות של אנרגיה ומשאבים, כך שהם תורמים לפליטת גזי חממה, משפיעים לרעה על שינוי האקלים ואף יוצרים בעיות סביבתיות אחרות כמו זיהום.

כדי להפחית את צריכת המזון האולטרה-מעובד, אנו יכולים לבחור לצרוך מזון מלא בעיבוד מינימלי, כלומר, מזונות שקרובים ככל האפשר למצבם הטבעי, כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. מזונות אלו הם לא רק בריאים יותר, אלא גם דורשים פחות משאבים לייצורם ועל כן ידידותיים יותר לסביבה. הקפדה על תזונה עשירה בסוגי מזון אלו, המהווים את ליבת התזונה הבריאה, יכולה גם לתרום לשיפור הבריאות הכללית ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות.

מוכן לאכילה ורווי ברכיבים לא מוכרים? זה מזון אולטרה מעובד – כדאי להוציא מהתפריט

מוכן לאכילה ורווי ברכיבים לא מוכרים? זה מזון אולטרה מעובד – כדאי להוציא מהתפריט

זכרו את המילה הזו – צמבוז

כשליש מכל המזון המיוצר בעולם נזרק לפח, ולכך יש השלכות סביבתיות וכלכליות משמעותיות. כשמזון מתבזבז, מתבזבזים גם כל המשאבים שהושקעו בייצורו, כמו מים, אנרגיה ואדמה. מזון שהושלך לפח פוגע בסביבה גם בתהליך הייצור שלו וגם בתרומתו לכמות האשפה בעולם. וזה עוד בלי להגיד מילה על הכסף שהושקע בו והלך איתו לפח. מה אפשר לעשות? פשוט, לצמצם בזבוז מזון, או בקיצור צמבוז. איך עושים את זה?

כדי להפחית בזבוז מזון אנחנו יכולים לתכנן מראש את הארוחות שלנו, וללכת לסופר עם רשימה ולקנות רק את מה שאנחנו באמת צריכים. בנוסף, אחסון נכון של מזון יכול לאפשר לנו להשתמש בו במשך תקופה ארוכה יותר. גם שימוש בשאריות המזון בדרכים יצירתיות יכול לסייע בצמבוז. את מה שבכל זאת מגיע לפח, עדיף להחזיר לטבע ולהפוך לקומפוסט. על ידי הפחתת בזבוז מזון אנו יכולים לחסוך כסף, לחסוך במשאבים ולעזור להגן על הסביבה.

מתפתים למבצעים? הפחיתו בזבוז מזון על ידי רשימת קניות מתוכננת מראש

מתפתים למבצעים? הפחיתו בזבוז מזון על ידי רשימת קניות מתוכננת מראש

מה שיותר ירוק

כ-20% מפליטות גזי החממה מקורן בתעשיית המזון מן החי. ייצור בשר דורש כמויות גדולות של משאבים, כולל מים, אדמה ומזון, מה שלא רק תורם משמעותית לפליטת גזי חממה, אלא מוביל גם לבעיות סביבתיות אחרות, כמו כריתת יערות  גשם, פגיעה במגוון הביולוגי, האצת תהליכי מדבור וזיהום מים. בנוסף, מתוצאות מחקרים עולה כי צריכת כמויות גדולות של בשר קשורה לבעיות בריאותיות, כמו מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן.

כדי להפחית את צריכת הבשר שלנו אנו יכולים לבחור במזונות בריאים המהווים מקורות חלבון מהצומח, כמו שעועית, עדשים, אגוזים וזרעים. מזונות אלו אינם רק בריאים יותר לבני אדם, גם ההשפעה הסביבתית של גידולם נמוכה בהרבה מייצור בשר. 77% משטחי החקלאות בעולם משמשים לגידול בקר ולגידול המזון עבורו! תחשבו כמה דברים אפשר יהיה לעשות בשטח הזה אם ישנה את ייעודו. התזונה הים-תיכונית למשל, היא תזונה הבריאה לאדם ולסביבה היות שהיא מבוססת ברובה על מזון בריא ושלם מהצומח ולא על בשר. כיום נחשבת התזונה הים-תיכונית פתרון לתזונה מקיימת. בנוסף, בחירה במזון בריא מהצומח על פני בשר יכולה גם לעזור להפחית את בזבוז המזון, שכן למזון מן הצומח יש בדרך כלל חיי מדף ארוכים יותר ופחות סיכוי להתקלקל.

אוהבים בשר? לא חייבים להתנזר ממזון מן החי, הפחתה היא שם המשחק

אוהבים בשר? לא חייבים להתנזר ממזון מן החי, הפחתה היא שם המשחק

בקיצור, הכדור בצלחת שלך

לא צריך להתפשר, הרגלי אכילה בריאים הם טובים לא רק לנו, אלא גם לסביבה. על ידי שינויים קטנים בהרגלי הצריכה והתזונה שלנו נוכל לעזור לקדם מערכת מזון בת-קיימא, לשפר את בריאותנו ולהגן על הסביבה עבור הדורות הבאים. במקרה הזה, ההשפעה שלנו היא מהירה וברורה. אם כולנו נפחית בצריכת בשר ומזון מעובד, נקפיד לאכול דגנים, ירקות ופירות טריים ונקנה בהתאם לכמויות שאנחנו צורכים – נוכל לתרום ליצירת עתיד בריא כבר מחר.

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden