05:39
הדפסהשיתוף
  • חרקים ובגדול
    כמו תכשיטי הטבע

כמו תכשיטי הטבע

הדפסהשיתוף

יש המון יופי בטבע. באבנים, בקונכיות, בצמחים. כל אלה כל כך יפים שבני האדם משתמשים בהם כדי ליצור תכשיטים כבר מאות אלפי שנים. אבל חרקים?

ד"ר דניאלה בר-יוסף, מנהלת אוסף המאובנים והארכיאומלקולוגיה (חקר קונכיות שמתגלות באתרים ארכיאולוגיים) במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, חוקרת, בין היתר, את התכשיטים העתיקים ביותר בעולם, כלומר תכשיטים שהתגלו במערות פרהיסטוריות. התכשיטים העתיקים ביותר הידועים לנו לא רק שאבו השראה מן הטבע אלא היו ממש חלק ממנו, הדבר עצמו. "החומר הקדום ביותר שהשתמשו בו לקישוט הוא קונכיות של רכיכות", היא אומרת על ההומו סאפיינס הקדום. "השימוש הקדום ביותר המוכר לנו מתוארך ל-160 אלף שנה טרם זמננו, ולפני כ-120 אלף שנה המציאו את החוט ויצרו שרשראות".

מאז ועד היום, בני האדם משתמשים בטבע כדי להתקשט. "יש לי עץ בוגנוויליה בגינה", מספרת נעה לירן, מעצבת תכשיטים עכשוויים בהשראת הטבע, "ויום אחד העיף משב רוח עלי שלכת על הקרקע. עלים בצבעי אדום, כתום וחום נשרו מולי ונדמו לי כמו פרפרים. מיד אספתי אותם ויצרתי מהם תכשיטים בצורת פרפרים".

טבעת פרפר

טבעת פרפר. נעה לירן

תכשיטי טבע

לא מפתיע, אם כך, שרבים מהמבקרים והמבקרות בתערוכה חרקים ובגדול מוצאים דמיון בין החרקים המוצגים בתערוכה לבין תכשיטים. בתקריב הדרמטי נגלים הפרטים, הצבעים והצורות של מיני החרקים המצולמים והאסתטיקה שלהם מרהיבה. "יש בחרקים המוצגים בתערוכה המון סימטריה", אומרת לירן. "סדר, חזרתיות, פרופורציה והרמוניה. כל הדברים האלה מתארגנים לכדי שלם, שהוא שווה ערך ליופי. לכך מצטרפת הצבעוניות המדהימה, שמלמדת אותנו רבות על מינונים של צבע כדי ליצור אתסטיקה".

מתוך תערוכת חרקים ובגדול שצילם לבון ביס

מתוך התערוכה חרקים ובגדול של הצלם לבון ביס. צילום גלריה: סיון מויאל

כמו עלי הבוגנוויליה שהפכו לתכשיטי פרפרים, הדמיון בין עלי צמחים לחרקים הוא תופעה רווחת , שניתן לחזות בה גם בתערוכה עצמה. למשל, במוצג החגב-דמוי-עלה, שאסטרטגיית ההגנה העיקרית שלו היא הסוואה; הוא נראה כמו עלי הצמח שעליו חי מין החגב הזה.

חָגָב דְּמוּי עָלֶה מתוך תערוכת חרקים ובגדול

חָגָב דְּמוּי עָלֶה מתוך התערוכה חרקים ובגדול של הצלם לבון ביס. צילום גלריה: סיון מויאל

מנגד, יש חרקים שצבעיהם וצורתם אינם שכיחים בטבע. חיפושיות ממשפחת הברקניות, למשל, בולטות בצבעיהן המטאליים, בצבעוניותן ובעדינותן. באנגלית הן נקראות פשוט Jewel-Beetle. צבעיהן של ברקניות מסוימות כה מרהיבים, עד שיש אמנים שמשתמשים בכנפיהן ליצירת עגילים.

עגילי ברקניות

עגילי ברקניות. אוסף פרטי

חרקים – מגעילים או מהממים?

האנתרופולוגית מרי דאגלס הגדירה גועל כתחושה הנוצרת כתוצאה מחציית גבולות מקובלים חברתית. כלומר, כשדבר נמצא שלא במקום שאליו אנחנו חושבים שהוא שייך. חרקים יוצרים אצל בני אדם רבים תחושת רתיעה וגועל, בין השאר מפני שאנחנו מרגישים שהם חדרו מהמרחב הטבעי אל המרחב הפרטי, הביתי, שלנו. אולם יש לכך גם הסבר אבולוציוני: חרקים מסוימים במשק האדם הם טפילים, מעבירים של גורמי מחלה, או שהביולוגיה שלהם קשורה לחומר אורגני מתפרק במקומות מזוהמים, ולכן אינסטנקטיבית אנחנו מעדיפים להתרחק מהם. על רקע זה, התערוכה חרקים ובגדול מאפשרת לנו מבט אחר על יצורים אלה, מאירה (תרתי משמע) את יופיים ומאפשרת לנו לראות את הטבע בעיניים אחרות.

התערוכה חרקים ובגדול מוצגת במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
תודה לד"ר נטע דורצ'ין, האוצרת המדעית של התערוכה, לאביבה קמחי ולדפנה לב שסייעו בהכנת הכתבה.

 

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden