החל בשנת הלימודים תשפ"ו מציע מוזיאון הטבע מנוי "האזנה חופשית" לקורסי הבחירה האקדמיים המוצעים במהלך שנת הלימודים.
הקורסים הם סמסטריאליים, מתקיימים במוזיאון הטבע ובהתאם ללוח השנה האקדמי של אוניברסיטת תל אביב, כולל מועדי החופשות. לפירוט לוח השנה תשפ"ו לחצו כאן.
האזנה חופשית אינה מזכה בנקודות אקדמיות.
מחיר הקורס הסמסטריאלי: 600 ש"ח; מחיר הטבה ברישום המוקדם: 480 ש"ח (בתוקף עד 31.8.2025).
פלישות ביולוגיות | ד"ר זוהר ינאי
סמסטר א', ימי שלישי 13:00-10:00
הרצאה ראשונה בקורס: 28.10.2025
קניית מנוי לקורס – כאן
תוכן הקורס:
בעקבות פעילות האדם, פלישות ביולוגיות הן תופעה הולכת ומתרחבת ברחבי העולם. הן גורמות לאובדן המגוון הביולוגי ולפגיעה בשירותי המערכת האקולוגית, ומסכנות את בריאות האדם, החקלאות והכלכלה. הקורס יעמיק בכל שלבי מהלך הפלישה: החדרה (אינטרודוקציה), התבססות, דינמיקה ואקולוגיה של פלישה, השפעות הפלישה, פעולות ממשק ומדיניות. כנושא אינטר-דיסציפלינרי, הקורס יבחן זוויות שונות של התופעה, לרבות ביולוגיה, אקולוגיה, מדיניות, משפט, כלכלה ועוד. בשיעורים יידונו מקרי בוחן מפורסמים ובעלי חשיבות מהעולם, עם דגש על פלישות ביולוגיות בישראל.
קישור לקניית מנוי לקורס – כאן
מדע אזרחי | ד"ר יעלה גולומביק
סמסטר ב', ימי ראשון 18:00-12:00, אחת לשבועיים
הרצאה ראשונה בקורס: 15.3.2026
קניית מנוי לקורס – כאן
תוכן הקורס:
מדע אזרחי משתף את הציבור באופן פעיל בתהליכי מחקר מדעי. זהו תחום המתפתח במהירות ברחבי העולם, בשל התרומה ההדדית למדע, לחברה ולמשתתפים עצמם.
קורס זה מציע היכרות ראשונית עם תחום המדע אזרחי, לשימושים שלו למחקר ולתרומה שלו למשתתפים. במהלך הקורס נלמד על עקרונות המדע האזרחי, נתנסה במגוון מיזמים קיימים, ונדון במודלים שונים לשילוב מתנדבים במחקר. בנוסף, נעבוד בקבוצות על תכנון מיזם מדע אזרחי חדש, כולל הפעלת פיילוט שלו בסביבת האוניברסיטה. הקורס כולל שילוב של הרצאות, עבודה מעשית, ודיונים קבוצתיים, והוא מתאים לכל מי שמעוניין להכיר את התחום, להבין את הקשר שבין מדע לחברה ולהתנסות במחקר מדעי.
קישור לקניית מנוי לקורס – כאן
עולמן המסתורי של המדוזות | ד"ר צפריר קופליק
סמסטר ב', ימי שלישי 13:00-10:00
הרצאה ראשונה בקורס: 17.3.2026
לקניית מנוי לקורס – כאן
תוכן הקורס:
במהלך הקורס נחשוף את המשתתפים לעולמן המרתק של המדוזות (Cnidaria, Medusozoa), על קבוצותיהן השונות: מדוזות סוכך (Scyphozoa), מדוזות קופסא/Box jellyfish (Cubozoa), והידרומדוזות (Hydrozoa). דגש יינתן על מדוזות הסוכך, הקבוצה הדומיננטית ביותר, לפחות בסביבה הימית הישראלית.
במסגרת הקורס יוצגו תוצאות מחקרים עדכניים וייבחנו הנושאים הבאים:
מוצאן וסיסטמטיקה; טקסונומיה; פיזיולוגיה; מחזורי חיים; תופעת הנחילים; תנועת/שחיית מדוזות;
היבטים אקולוגיים: יחסי טורף-נטרף והשפעתן על מארג המזון במערכת האקולוגית בה המדוזות חיות;
יחסי מדוזה-אדם: ייסקרו נושאים שונים העוסקים בהתמודדות האדם עם נוכחות המדוזות (אשר בדר"כ נחשבת לשלילית), והתועלת אשר ניתן להפיק מהן (מזון, תרופות וקוסמטיקה, לדוגמא);
גידול מדוזות לצרכים שונים (חקלאות, מחקר, נוי);
מדוזות כיצור פולש. כאן תועלה לדיון תיאוריה חדשה המבוססת על הבעייתיות בקביעה מתי מין מסויים של מדוזה הוא פולש או למעשה מין מקומי שלא נצפה עד לרגע גילויו;
מדוזות ומדע אזרחי.
קישור לקניית מנוי לקורס – כאן
לוח השנה האקדמי של אוניברסיטת תל אביב בשנת תשפ"ו
סמסטר א': 26.10.2025 – 23.1.2026
סמסטר ב': 15.3.2026 – 3.3.2026