מרכז הידע לשיקום אקולוגי ופתרונות מבוססי טבע הוא מיזם משותף של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט וקרן קימת לישראל. המרכז הוקם על מנת לצמצם את הפער בין הצורך ההולך וגובר בשיקום מערכות טבע ובין הידע, המיומנויות והמשאבים הזמינים כיום ופועל לקידום שיקום איכותי ואפקטיבי, המבוסס על ידע עדכני, סטנדרטים בינלאומיים והתאמה לתנאים המקומיים.
המערכות האקולוגיות בישראל – כמו ברבות ממדינות העולם – סובלות מפגיעות מצטברות שנגרמו כתוצאה מפעילות אנושית ממושכת: הרס בתי גידול, זיהום, עיבוד קרקע אינטנסיבי, פיתוח מואץ ועוד. השפעות אלו הובילו לירידה חדה במגוון הביולוגי ולהיחלשותן של מערכות טבעיות חיוניות, המשפיעות לא רק על הצומח והחי, אלא גם על איכות חייהם של בני האדם. משבר האקלים מחריף את המצב, שכן מערכות מוחלשות מתקשות להסתגל לשינויים.
בעקבות חומרת המשבר, הכריז האו"ם על השנים 2021–2030 כעל "עשור שיקום המערכות האקולוגיות" (Decade on Ecosystem Restoration) – קריאה עולמית לפעולה, שגם מדינת ישראל שותפה לה.
שיקום אקולוגי הוא תחום מדעי-יישומי מתפתח, שמטרתו ליצור תנאים שיאפשרו למערכות אקולוגיות טבעיות שנפגעו להתאושש, להשתקם ולתפקד באופן מיטבי – לטובת הטבע והאדם כאחד.
פעולות שיקום מכוונות להשיב את שלמות המערכות האקולוגיות, לחזק את עמידותן ולשפר את תפקודן, כולל השירותים האקולוגיים שהן מספקות: האבקה, שמירה על פוריות הקרקע, ויסות הצפות, טיהור מים ואוויר ועוד.
בישראל, השטחים הפתוחים מצויים תחת איום מתמיד בשל קצב פיתוח מואץ, צורכי ביטחון ולחצי אוכלוסייה, לצד שינויי אקלים שהולכים ומקצינים. שיקום המערכות האקולוגיות בישראל הוא הכרח סביבתי, כלכלי וחברתי, הדורש קבלת החלטות אחראית, מתואמת ומבוססת ידע. עם זאת, התחום עדיין בראשית דרכו בארץ, וקיים פער משמעותי בין הדחיפות בשטח ובין הידע, הניסיון והמודעות לנושא.
פעילות המרכז כוללת:
- ניתוח והנגשת ידע – הפקת פרסומים, הרצאות, וובינרים וניתוח מקרי בוחן; המרכז מוביל את פרסום החוברת הראשונה בעברית המגדירה עקרונות ואמות מידה לשיקום אקולוגי בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים של האגודה העולמית לשיקום אקולוגי (Society for Ecological Restoration); לעיון עקרונות יסוד בשיקום מערכות אקולוגיות – אקולוגיה וסביבה 20.5.24
- ימי עיון מדעיים ומקצועיים – לקידום שיח בין-תחומי עדכני בנושאי שיקום מערכות אקולוגיות ופתרונות מבוססי טבע;
- ליווי תהליכי תכנון וממשק – סיוע לגופי שטח בתכנון, ייזום וביצוע פעולות שיקום אקולוגי, בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים ולתנאים המקומיים;
- תמיכה בשיתופי פעולה בינלאומיים, כולל אירוח מדענים מחו"ל לשיתוף ידע וכלים מתקדמים.
מנהל המרכז: ד"ר נועם בן-משה.