03:25
הדפסהשיתוף
  • ממצא שיניים מרכז דן דוד
    מחקר עם שיניים

מחקר עם שיניים

הדפסהשיתוף

חוקרת האבולוציה, פרופ' רחל שריג, ראש מרכז דן דוד לחקר תולדות האדם, עוקבת אחר השינויים שחלו במהלך התפתחות האדם במבנה הלסתות והשיניים.
חלק מהשינויים נובעים מגורמים סביבתיים, כגון שינויים בתזונה: המזון שלנו היום – מבושל, אפוי ורך – דורש הרבה פחות מאמץ ממערכת הלעיסה שלנו בהשוואה למזון האדם בעבר. החיים המודרניים יצרו מצב שבו התפקיד שאותו ממלאות השיניים בלעיסה ובטחינת המזון מצומצם מבעבר, וכיום הפה שלנו פשוט לא בכושר!

הקריירה של פרופ' רחל שריג כאנתרופולוגית פיזית החלה כרופאת שיניים המתמחה באורתודנטיה. לאחר שהתגלה ממצא ארכיאולוגי מרעיש במערת קסם שליד ראש העין –  שיניים עתיקות מאוד, בנות 300 אלף שנה – פנה אליה המנחה שלה בדוקטורט, פרופ' ישראל הרשקוביץ, מבכירי האנתרופולוגים הפיזיים בארץ, וביקש את חוות דעתה, כרופאת שיניים, על הממצא הארכיאולוגי. כיום פרופ' שריג עומדת בראש מרכז דן דוד לחקר תולדות האדם בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר ובמוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט.

עם סיום לימודי רפואת השיניים פנתה פרופ' רחל שריג למחקר, כדי להרחיב את נקודת המבט שלה, לצד העבודה בקליניקה. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה, בהנחייתו של פרופ' ישראל הרשקוביץ, נחשפה פרופ' שריג לדרך החשיבה המדעית. ההבנה ששום דבר אינו מובן מאליו ושאפשר לשאול כל שאלה שעולה על הדעת הציתה את דמיונה וחיזקה בה את הרצון להמשיך ולחקור. במקביל ללימודי התואר השלישי סיימה פרופ' שריג התמחות באורתודונטיה, וההעמקה בתחום זה חשפה בפניה עולם חדש של שאלות וחידות שמחכות מעבר לפינה.

את המסלול אל אנתרופולוגיה פיזית, העוסקת בחקר האבולוציה של האדם, החלה פרופ' שריג באולפנה במגמה הביולוגית, משם בחרה להמשיך ללימודי רפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב ולהתמחות באורתודונטיה (יישור שיניים ולסתות). כיום היא עומדת בראש מרכז דן דוד.

מה לאורתודונטיה ולחקר האבולוציה של האדם?
תחום המחקר שבו עוסקת פרופ' שריג נקרא אנתרופולוגיה דנטלית: חקר התפתחות האדם דרך הסתכלות על מערכת הלעיסה, השיניים והלסתות. בעולם המודרני אנחנו סובלים מבעיות שיניים רבות, ביניהן צפיפות שיניים, חוסר שיניים, שיניים כלואות, עששת ומחלות חניכיים. אולם, כשאנו בוחנים אוכלוסיות אדם קדומות, אנחנו מגלים שמצב השיניים שלהן היה טוב בהרבה משלנו. נשאלת השאלה: מה גרם לכך שמצב השיניים שלנו כיום פחות טוב מבעבר?

"כשפרופ' הרשקוביץ פנה אלי לגבי הממצא של השיניים בנות 300 אלף שנה במערת קסם הוא פנה אלי כרופאת שיניים. הסתכלתי על השיניים והתחלתי ללמוד אותן ולהבין מה אני רואה, באיזה אופן הן שונות משיניים מודרניות. היום, אחרי שנים בתחום, כשאני מסתכלת על שיניים אני מרגישה שהן מדברות אליי. כל חריץ, כל שריטה בשן – כל דבר כזה אומר לי משהו. למדתי לקרוא שיניים כמו מפה, כמו ספר. השחיקה, הצורה, המבנה, הסידור – כל זה ריתק אותי מההתחלה".

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden