23:42
הדפסהשיתוף
  • ערכי טבע ומורשת במרחב הכפרי. צילום: ג'ומאנה באריה
    לבחור נכון - למען הסביבה

    ערכי טבע ומורשת במרחב הכפרי. צילום: ג'ומאנה באריה

לבחור נכון - למען הסביבה

  • ערכי טבע ומורשת במרחב הכפרי. צילום: ג'ומאנה באריה
הדפסהשיתוף

מועד הבחירות לרשויות המקומיות ולחברי המועצות בישראל (שחל השנה ב-27.2.24), נתן הזדמנות לבחור במועמדים ובמועמדות שאנו מאמינים שיפעלו בדרך הטובה ביותר עבורנו ושישפיעו, בין השאר, על האופן שבו ינוהלו ויישמרו משאבי הטבע והסביבה שלנו. מומלץ, תמיד, לצאת לטייל בשטחים הפתוחים שבקרבת יישוב מגורנו, ללמוד להכירם, ולהיות סמוכים ובטוחים שהאחראים עליהם ינהלו אותם כהלכה.

בחירה טבעית

אם היינו יכולים לבחור בין אוויר נקי למזוהם, בין סביבה טבעית ועשירה בצמחים ובעלי חיים לסביבה שוממת ודלה, בין חיים בעולם בריא ובטוח לחיים בעולם לא צפוי ולא יציב – נראה שלא היינו מהססים, והבחירה הייתה קלה. אבל, לצערנו, זה לא בדיוק המצב והבחירה איננה לגמרי בחירה חופשית.

השטחים הפתוחים בישראל הולכים ומתמעטים. צילום: מרגרטה וולצ'וק

השטחים הפתוחים בישראל הולכים ומתמעטים. צילום: מרגרטה וולצ'אק

השטחים הפתוחים בישראל הולכים ומתמעטים בקצב מעורר דאגה, כך על פי דו"ח מצב הטבע 2022 – כרך מגמות ואיומים של המארג. הפיתוח האנושי המואץ, המלווה בשינויים בשימושי הקרקע והרחבת תשתיות לצורכי האדם, גורם לאובדן ישיר של שטחים טבעיים ולקיטועם, ונמצא, לצד משבר האקלים, כאחד האיומים המשמעותיים ביותר על המערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי. עוד עולה מדו"ח המארג, כי לפחות 85% מהשטחים הפתוחים נמצאים בתחומי המועצות האזוריות. ההשפעה של פעילות האדם מהשטחים המופרים והבנויים גולשת אל השטחים הטבעיים, וחושפת אותם לזיהומי מים, אוויר, אור ורעש, מפגעי פסולת וזיהום קרקע, שריפות ועוד.

מגוון ביולוגי עשיר בשטחים הפתוחים. צילום: יעל נבון

מגוון ביולוגי עשיר בשטחים הפתוחים. צילום: יעל נבון

השטחים הפתוחים, ובכללם שמורות טבע, יערות, שטחי חקלאות (שדות, כרמים ומטעים), גינות, פארקים, וכדומה הם בית גידול למגוון צמחים ובעלי חיים והם מספקים לנו שירותי מערכת, שהכרחיים לקיומנו.  חשוב מאוד לשמור עליהם ולצמצם ככל האפשר את הפגיעה בהם, כדי להבטיח איכות חיים, בריאות ורווחה, לנו ולבאים אחרינו. ויותר מכך, חשוב ואפשר לפעול במגוון דרכים כדי לטפח מרחבים כאלה באזורי מגורנו ובסביבתם.

לנצל לטובה את זכות הבחירה

אחת הדרכים שבהן ניתן לפעול למען הסביבה היא לעודד את המועצות המקומיות והאזוריות שלנו להעלות לסדר היום הציבורי את חשיבות השמירה על הסביבה, ולהוסיף לאג'נדה החברתית והכלכלית שלהן הצעות ותוכניות פעולה להיערכות למשבר האקלים ולקידום ערכי קיימות, טבע וסביבה ויישומם במרחב הקהילתי. חשוב להבין, שהשטחים הפתוחים הם חלק בלתי נפרד משטח השיפוט של המועצות והעיריות, ומהווים משאב יקר וחיוני עבור התושבים ועבור הסביבה. על ידי בחירה במועמדים ובמועמדות שהנושא הסביבתי קרוב לליבם והם מוכנים לפעול למענו, אנו יכולים להיות שותפים ולהשפיע על תכנון, מדיניות וניהול משאבי הטבע והסביבה שלנו.

קל להציע, קשה יותר לבצע. ניהול משאבי טבע וסביבה הוא תחום שדורש, בין השאר, ידע מקצועי, היכרות עם המערכות האקולוגיות והבנת הגורמים המשפיעים עליהן, כלים מעשיים לתכנון וניהול, מיפוי משאבים וצרכים של שימור מול פיתוח במרחב האזורי ושיתוף פעולה עם בעלי העניין הרלוונטיים, כולל הקהילה, חזון וראייה לטווח ארוך להשגת יעדים ומטרות; ולא פחות חשוב, ליווי והנחיה על ידי מומחים ואנשי מקצוע. למרבה המזל, יש כאלה.

מפגש משתתפי קורס שטחים פתוחים בתל גזר, עם סגן ראש המועצה. מכון דש"א

מפגש משתתפי קורס שטחים פתוחים בתל גזר, עם סגן ראש המועצה. צילום: צוות מכון דש"א

קורס וגם פורום לשטחים פתוחים

המשרד להגנת הסביבה, איגוד מנהלי היחידות והאיגודים לאיכות הסביבה, מרכז השלטון האזורי ומכון דש"א (דמותה של ארץ) במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט הובילו יחד בשנה שעברה קורס ייחודי, תיאורטי ומעשי, שמטרתו: מתן מענה להתמודדות עם אתגרים בשטח והקניית כלים יישומיים לעוסקים בתכנון וניהול שטחים פתוחים ושמירה על המגוון הביולוגי. הקורס נחל הצלחה בקרב המשתתפים, שגילו עניין רב ומעורבות פעילה.

בהמשך ישיר לקורס זה, ביוזמתם של אנשי מקצוע מהמועצות האזוריות, הוחלט (במסגרת תוכנית העבודה של ועדת הקיימות במרכז השלטון האזורי), להקים פורום מקצועי ייעודי, שמטרתו שיתוף ולמידת עמיתים בנושא ניהול ושימור השטחים הפתוחים במועצות האזוריות, תוך לימוד כלים חדשניים בתחום. הפורום מופעל בשיתוף עם מכון דש"א, שנותן ליווי מקצועי-יישומי וחיבור לידע מדעי בנושא השטחים הפתוחים. לדברי אורי רמון, מנהל מכון דש"א, חשוב להיות מעודכנים בידע אקדמי ומדעי מכל העולם, לארגן את המידע שנאסף ולהנגיש אותו לכלל בעלי תפקידים בתחומי המדיניות, התכנון, הניהול, החינוך וההסברה במועצות האזוריות.

הזמנה לסיור במסגרת פורום שטחים פתוחים, אוקטובר 2023. מכון דש"א

הזמנה לסיור במסגרת פורום שטחים פתוחים, אוקטובר 2023. מכון דש"א

מפגש הפתיחה להשקת הפורום לשטחים פתוחים נערך בחודש יולי האחרון (10.7.23), במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט. השתתפו בו למעלה משישים משתתפים בעלי עניין ונושאי תפקידים רלוונטיים העוסקים בנושא של ניהול ותכנון השטחים הפתוחים, בהם מנכ"לים וסגני ראשי מועצה, מנהלי קיימות ואיכות סביבה, אנשי חינוך סביבתי, אנשי תפעול, אנשי תכנון והנדסה, רכזי ועדות חקלאיות וועדות בתחום איכות הסביבה וכן כל מי שנושא השטחים הפתוחים קרוב לליבו, מכל רחבי הארץ. במפגש הוצגו כמה דוגמאות מעוררות השראה של כמה מועצות אזוריות, הפועלות במסירות למען השטחים הפתוחים בתחומן. הנה סיפורה של אחת מהן.

מועצה אזורית מטה אשר פועלת למען הסביבה והמרחב הכפרי, בשיתוף הקהילה

במועצה האזורית מטה אשר, במסגרת פורום מקומי לשטחים פתוחים שהקימה המועצה, פועלים בשנתיים האחרונות בכמה מישורים לשמירה על השטחים הפתוחים ולניהול מיטבי שלהם, בשיתוף גורמים מקצועיים, בהם מכון דש"א, משרדי ממשלה, תושבים, אגודות חקלאיות שיתופיות ומנהלי קהילות.  בשלב ראשון מופו השטחים הפתוחים בתחומי המועצה וסווגו לדרגות ערכיות ורמות רגישות, שבהתאם להן תיקבע מדיניות ניהולם, תוך מתן דגש על שימור לצד פיתוח של המרחב הכפרי בחבל אשר. בהמשך, גובשו כמה יעדים מרכזיים: יצירת תשתית ידע על השטחים הפתוחים בחבל אשר, איתור שטחים פתוחים לשימור, שימור ושיקום של מערכות אקולוגיות ומגוון ביולוגי ונופי מורשת ושיקום שטחים ומוקדים פגועים בשטח הפתוח.

שימור מול פיתוח במרחב הכפרי. צילום: שלומית נבון

שימור מול פיתוח במרחב הכפרי. צילום: שלומית נבון

וכבר נרשמו כמה הצלחות. אחת מהן היא פרויקט חקלאות תומכת מגוון ביולוגי במטעי האבוקדו של חברת מילופרי, פרויקט ייחודי להטמעת עקרונות אקולוגיים ולשיפור שירותי המערכת האקולוגית בתאגיד מילופרי, בהובלה ובליווי מקצועיים של מכון דש"א. זהו פרויקט חדשני ופורץ דרך לחיבור בין חקלאות ושמירת טבע, שבוצע ב-25 משקים חקלאיים, ויש לו השפעה גם ברמה הארצית. בקרוב יתפרסם דו"ח מסכם ומקיף של הפרויקט, במסגרת פרסומי מכון דש"א, שיעודכן גם כאן, במדור "חדש בסביבה" באתר מוזיאון הטבע.

צומח כיסוי במטעי האבוקדו. צילום: ליהי ברקן

צומח כיסוי במטעי האבוקדו, פרויקט 'מילופרי' לחיבור בין חקלאות ושמירת טבע. צילום: ליהי ברקן

עם הפנים קדימה, (בתקווה) לעתיד טוב יותר

למועצה האזורית מטה אשר ולמועצות אזוריות אחרות יש בהחלט סיבות טובות ל"גאווה מקומית" בדמות מיזמים מרשימים שבוצעו בתחומיהן. לדברי הילה אקרמן, ראש תחום חקלאות וסביבה במרכז השלטון האזורי ואחת המובילות הנלהבות של פורום השטחים הפתוחים, חשוב לשתף גם במיזמים ובתוכניות שהצליחו פחות כדי ללמוד מכישלונות, לאתר חסמים וקשיים ולהציע פתרונות ורעיונות חדשניים. למידת עמיתים, השראה הדדית ותמיכה הן בהחלט חלק ממטרות הפורום.

דורון שידלוב, ראש מ.א ברנר, יו"ר ועדת איכות סביבה במרכז השלטון האזורי, שהשתתף גם הוא ביום השקת הפורום במוזיאון הטבע, הוסיף מסר חשוב: "כראשי המועצות האזוריות עלינו להגדיר את סדרי העדיפויות, ולפיהם לשים את הדגש ולהקצות את המשאבים הכלכליים והניהוליים לנושאים השונים הקשורים בניהול שטחים פתוחים, ובהם תכנון ובנייה, חקלאות, הגנת הסביבה, ניקיון וטיפול בפסולת, זיהום אוויר, קרקע ומים, שינוי האקלים ועוד. כל מועצה צריכה בסופו של דבר לעשות בעצמה את הדברים בהתאם לצורכי הקהילה והסביבה שלה, אבל אנחנו רוצים למנות גורם מתכלל, שיעזור לעשות מהפכה בתחום השטחים הפתוחים, ומאחלים המשך עבודה יעילה ושיתופי פעולה משמעותיים של חברי הפורום והגופים השונים".

חשוב לשמור על ערכי הטבע והסביבה. צילום: ג'ומאנה באריה

חשוב לשמור על ערכי הטבע והסביבה. צילום: ג'ומאנה באריה

לשיקום ולשימור השטחים הפתוחים בארצנו, על ערכי הטבע והמורשת ושלל שירותי המערכת שהם מספקים לנו, יש חשיבות לאומית. זוהי משימה משותפת שיש בכוחנו להירתם לה ולתרום להצלחתה.

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden