למדו לזהות ציפורים והצטרפו לספירת הציפורים הגדולה,
10 דקות של כיף וטבע לכל המשפחה!
ספירת הציפורים השנתית יוצאת לדרך בפעם ה-20, והיא תתקיים בתאריכים 31-15 בינואר.
מטרת הספירה היא יצירת בסיס נתונים רב שנתי, שבעזרתו אפשר לזהות מגמות ושינויים בתפוצה של מיני ציפורים בערים ובאזורים מיושבים. הנתונים משמשים למחקר מדעי ולקידום מיזמים המיטיבים עם הציפורים.
במסגרת ספירת הציפורים, המנוהלת על ידי המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט אוניברסיטת תל אביב, החברה להגנת הטבע והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר, מוזמן הציבור הרחב בכל רחבי הארץ לתעד ולדווח על מיני הציפורים הנצפים באזור מגוריהם – מחוץ לבית או למשרד, ברחוב, בגינה, בכיכר או בפארק.
בספירת הציפורים בשנה הקודמת השתתפו מאות צופים ודווחו 1,269 ספירות. ניתוח נתוני הספירה העלה, בין היתר, שבכל האזורים (צפון, דרום, מרכז והר) נמצאים העורב, היונה, הצוצלת והמיינה בחמישייה המדווחת ביותר – בדומה לנתונים הארציים. בהשוואה על פי אזורים אפשר לראות למשל שבדרום הארץ דרור הבית הוא השכיח ביותר והעורב האפור רק במקום החמישי. ובצפון – הבולבול והירגזי שכיחים יותר בהשוואה לשאר האזורים. הסיכוי לראות דררה הוא 50% בתצפית בצפון, בדרום ובמרכז, אך הסיכוי הוא רק 31% בתצפית בבקעה ובהר.
באתר החדש של המרכז הישראלי למדע אזרחי תוכלו למצוא את כל המידע על ספירת הציפורים:
מדריך לזיהוי ציפורים; משחקים וחידונים; הנחיות איך סופרים ומדווחים על ציפורים; מידע והדרכות לשימוש באפליקציה; קישורים לקבוצות ועוד.
תרצו להשתתף בספירת הציפורים? כל מה שצריך זה 10 דקות ומכשיר סלולרי:
- לומדים לזהות את ציפורי העיר באמצעות אלבום הציפורים הנפוצות בישראל, משחקים ומצגות; אפליקציית Merlin לזיהוי ציפורים לפי סימנים, לפי תמונה או לפי קול, מדריך לזיהוי ציפורים וחידונים >> כאן. אפשר גם ללמוד לזהות ציפורים בעזרת האיורים של נעה כץ.
- מורידים את אפליקציית eBird, נרשמים ומתרגלים את אופן השימוש בה. סרטוני הדרכה וחומרים נוספים כאן.
- מתמקמים במרחב – התצפית יכולה להיעשות בחצר הבית, בפארק העירוני ואפילו ברחוב.
- סופרים – במשך 10 דקות בנקודה אחת, בעדיפות לשעות הבוקר (10:00-7:00). יש לדווח ב-eBird על כל המינים שזוהו בראייה או בשמיעה ואת מספר הפרטים מכל מין.
אפשר גם להצטרף לדיוור של ספירת הציפורים ולהשאר מעודכנים – כאן.
תומר גויטע, מנהל המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט: ״ספירת הציפורים היא הזדמנות נפלאה ללמוד על עולם הציפורים, להכיר מינים הנפוצים במשכנות האדם ולפתח מיומנויות זיהוי ותצפית. בואו ללמוד ולהתפתח יחד איתנו! כל דיווח בספירת הציפורים הוא חלק מפאזל ענק, המסייע לנו להבין את השינויים החלים באוכלוסיות הציפורים בישראל. ספירת הציפורים היא אירוע קהילתי מיוחד במינו, המאחד אנשים מכל רחבי הארץ סביב אהבת הטבע והציפורים. בואו להיות חלק מהקהילה!״
ד"ר נירית לביא אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע: "ספירת הציפורים היא מיזם המדע האזרחי הוותיק ביותר בישראל. לעשרים שנות ספירת הציפורים יש חשיבות רבה. ניטור ארוך טווח מאפשר לנו לראות מגמות ושינויים באוכלוסיית הציפורים ביישובי אדם. מצד אחד אנחנו רואים את התפשטות המינים הפולשים בישראל, כמו מיינה, דררה, תוכי נזירי ומינים נוספים, ומצד שני ירידה בתצפיות במינים מקומיים. חוץ מתרומה למדע, הפעילות היא חווייתית ומהנה. אנחנו מציעים לציבור הישראלי לצאת לטבע הקרוב לבית, לנשום קצת שפיות וליהנות מהפריחה, הנופים והציפורים״.
שלומית ליפשיץ, מובילת יוזמת טיפוח ציפורי הבר בחצר ומייסדת מיזם הספירה: ״ספירת הציפורים היא פעילות מהנה, שגורמת לנו להבחין בטבע שלידנו. בעשר הדקות שאנו עומדים וצופים ליד הבית אנו מופתעים לגלות עולם שלם של יצורים וקולות שלא היינו מודעים אליו, שקיים ממש מתחת לאף שלנו. ובנוסף, אנחנו תורמים למדע ולשמירת הטבע בישראל״.
הצטרפו לספירת הציפורים וקחו חלק בשמירה על הטבע! כל הפרטים ומדריכים כאן: