איי הפסחא כתמרור אזהרה
האם אי קטן בלב האוקיינוס יכול להיות משל ותמרור אזהרה לכדור הארץ כולו?
כדי לראות כיצד גידול באוכלוסייה האנושית מושתת על הסביבה הטבעית ומשפיע עליה, צריך להפליג לאיי הפסחא המבודדים והרחוקים שבאוקיינוס השקט – האיים המפורסמים בפסלי האדם העצומים שבהם, המכונים מואי (moai).
כאשר המתיישבים הראשונים הגיעו לאי מפולינזיה, כנראה במחצית האלף הראשון לספירה, הם מצאו אי טרופי בתול, מכוסה בדקלים ובו כ-25 מיני עופות מים ולפחות שישה מינים של עופות יבשה. אדמת החופים התאימה לגידולים החקלאיים שהמתיישבים הביאו עמם.
בתחילת ההתיישבות גדלה האוכלוסייה באיטיות, אבל לאחר מכן קצב הגידול עלה. קצב הגידול הגיע לשיאו במחצית האלף השני לספירה, עת מנתה האוכלוסייה בין 10,000 ל-20,000 איש. התרבות שהתפתחה באי – הרפאנואי (Rapanui) – הייתה מערכת שליטה שבטית מורכבת שיצרה את פסלי הענק. בתחילת המאה ה-17 בקירוב החלה תרבות הרפנואי להתמוטט, ועד לאמצע המאה ה-19 היא נעלמה לחלוטין. עשרות שנים של מחקר מעמיק של ארכיאולוגים, אתנוגרפים ומומחים אחרים תרמו לתמונה ההיסטורית של איי הפסחא. המשל של איי הפסחא למציאות של כדור הארץ כולו הוא "מצמרר בפשוטו", כפי שאומר הביולוגי ג'ארד דיאמונד.
פסלים באיי הפסחא, מקור: ויקימדיה
הדקלים – עצי החיים
כיום הארכיאולוגים סבורים כי כריתת העצים לשימושים הרבים שנעשו בהם ולהסבת שטחי יער לחקלאות, נמשכה מרגע שהגיעו המתיישבים הראשונים ועד שהאי כולו בורא מעצים. כל היער נעלם! להיעלמות היער היו השלכות הרות אסון באופן ישיר ועקיף. למשל, לא ניתן למצוא עצמות דולפינים בערימות הזבל שהצטברו החל משנת 1500. הדולפינים המצויים שוקלים עד כ-60 ק"ג וחיים הרחק מהחוף, אך לאנשי הרפאנואי היו כנראה אמצעים לדוג אותם. אולם ללא עצים לבניית סירות, מקור מזון זה, כמו גם מקורות מזון אחרים, הפכו להיות לא זמינים.האוכלוסייה שגדלה באי יצרה לחץ בלתי רגיל על מקורות המזון. ערימות הזבל מעידות על ירידה בגודל האוכלוסיות של עופות הים ופירות ים, ועל כך ששישה מינים של עופות יבשה נכחדו. גורלם של עופות אלו הוכרע כנראה על ידי שילוב של ציד יתר, אובדן היער כבית הגידול וגניבת ביצים על ידי החולדה הפולינזית, המין היחיד שהצליח להתרבות ולשגשג בטבע. יותר מכך, החולדה פגעה לא רק בעופות, אלא גם סיכלה כל אפשרות להתחדשות היער. כל אגוז דקל מאובן שהחוקרים גילו מאותה תקופה היה מכורסם על ידי החולדות בצורה שמנעה נביטה. גם כשהיער הידלדל, הגדילו ראשי השבטים הראפאנויים את ייצור המזון, נלהבים ליצור עודפי מזון שיסייעו להם לפסל פסלים גדולים עוד יותר. הממשק הזה יצר לחץ נוסף על מערכת חקלאית שבירה גם כך, שהתבססה על אדמות שלא היו ממש פוריות ועל מקורות מים בלתי מספקים. אובדן היער גרם לירידה בכמות הגשמים המקומיים ולהפחתה ביצרנות הראשונית שהייתה חיונית כל-כך לאוכלוסייה שהלכה וגדלה. התושבים הגיעו לסף שבו הכלכלה שלהם קיבלה מכה אנושה. מבחינתנו, העדות הברורה ביותר למכה זו היא התרסקותה של תרבות המואי. המורשת שבעל פה מספרת שהמואי האחרון הוקם ב- 1620. היחלשות הבסיס הדתי לכוחם של ראשי השבטים וכוהני הדת הביאה בשנת 1680 לערך להשתלטות המנהיגים הצבאיים. החברה הידרדרה למצב של מלחמת אזרחים, ופלגים שונים החלו להפיל את פסלי המואי. הפסל הזקוף האחרון נראה על ידי מבקרים אירופים בשנת 1838.