22:28
המוזיאון סגור עכשיו
הפתיחה הבאה 6.06.2023 10:00
הדפסהשיתוף

שינויי מין בדגים

במינים רבים של דגים קיימים מקרים רבים של הרמפרודיטיות (זכר ונקבה באותו פרט) וכן מקרים רבים של שינוי המין במהלך החיים.

עובד מתוך University of California Museum of Paleontology's Understanding Evolution | פורסם ב-06 יולי 2016

ברוב החולייתנים, הזוויג (זכר או נקבה) של פרט נקבע ברגע ההתעברות והוא קבוע כל חייו, אולם יש גם יוצאי דופן… למשל, הזוויג של דגי שושנון (Anemonefish), שמשתייכים לקלייד Perciformes, משתנה במהלך החיים. התופעה שבה ליצור חי יש גם מערכת רבייה נקבית וגם מערכת רבייה זכרית נקראת הרמפרודיטיות.

בחלק מהמינים ההרמפרודיטים, בעל החיים מתחיל את חייו כזוויג אחד והופך לזוויג השני במהלך חייו. במינים הרמפרודיטים אחרים, בעל החיים יכול לייצר בו-זמנית תאי ביצית ותאי זרע. בעלי חיים שמתחילים את חייהם כזכרים והופכים לנקבות נקראים פרוטאנדרים, ובעלי חיים שמתחילים כנקבות והופכים לזכרים נקראים פרוטוגינים.

דגי השושנון הם פרוטאנדרים. הם חיים בתוך שושנות ים בקבוצות שמכילות זוג דגים גדולים וכמה דגים קטנים. שני הדגים הגדולים הם היחידים הבוגרים מינית, הם הזכר והנקבה היחידים בקבוצה שמתרבים. הדגים הקטנים הם כולם זכרים. אם הנקבה המתרבה נעלמת, הופך בן זוגה לנקבה והדג הגדול ביותר מבין הקטנים גדל במהירות ותופס את מקומו כזכר המתרבה. דמיינו כיצד היה נראה הסרט "מוצאים את נמו" אם חוקר דגים היה מייעץ בהכנת הסרט.

דג שושנון ושושנת ים

דג שושנון ושושנת ים

דגי הנקאי האינדו-פסיפים (משפחה: Labridae) הם פרוטוגינים. המבנה החברתי של מין זה הוא הרמון: זכר יחיד עם הרבה נקבות קטנות ממנו. אם הזכר נעלם מההרמון, הנקבה הגדולה ביותר מתחילה לחזר אחרי שאר הנקבות ומפתחת איברי רבייה זכריים בתוך שבועיים.

נקאי אינדו-פסיפי. מקור: Encyclopedia of Life. צילום: Brian Gratwicke

נקאי אינדו-פסיפי. מקור: Encyclopedia of Life. צילום: Brian Gratwicke

אם נסתכל על קבוצות שונות שבהן התפתחה הרמפרודיטיות  בפילוגנזה של הדגים, נוכל לראות שהיכולת לשנות את הזוויג מופיעה כמה פעמים על פני העץ הפילוגנטי. נראה שהתכונה הזו התפתחה פעמים רבות באופן בלתי תלוי.

עץ אבולוציוני של דגים, שבו מסומנות השושלות שבהן התפתחה הרמפרודיטיות

מקורות וקריאה נוספת

Wiley, E. O. and Johnson, G. D. 2010. A teleost classification based on monophyletic groups. In J. S. Nelson, H.-P. Schultze, & M. V. H. Wilson (eds) Origin and Phylogenetic Interrelationships of Teleosts. Pp. 123-182, Verlag Dr. Friedrich Pfeil, München, Germany.

Helfman, G. S., Collette, B. B., and Facey, D. E. 1997. The Diversity of Fishes. 535 pp. Blackwell Publishing, Malden, MA.

Sadovy de Mitcheson, Y. and Liu, M. 2008. Functional hermaphroditism in teleosts. Fish and Fisheries 9:1-43.

Warner, R. R. Metamorphosis. Science 82 3:42-46.

Wiley, E. O. and Johnson, G. D. 2010. A teleost classification based on monophyletic groups. In J. S. Nelson, H.-P. Schultze, & M. V. H. Wilson (eds) Origin and Phylogenetic Interrelationships of Teleosts. Pp. 123-182, Verlag Dr. Friedrich Pfeil, München, Germany.

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden