11:24
הדפסהשיתוף
  • קטע אופייני של נחל קישון. צילום: אביטל כ
    ניטור הידרוביולוגי של אגן הקישון | המלא"ק

    קטע אופייני של נחל קישון. צילום: אביטל כ"ץ

ניטור הידרוביולוגי של אגן הקישון | המלא"ק

  • קטע אופייני של נחל הקישון. צילום: אביטל כ"ץ
הדפסהשיתוף

בשנים האחרונות מבצע המלא"ק ניטור הידרוביולוגי של חברת חסרי החוליות הגדולים (חח"ג) באגן הקישון עבור רשות נחל הקישון, במטרה לבחון את השפעות האגן על האפיק המרכזי ולסייע בניהול אגן הקישון. הניטור נערך בחודשי האביב והסתיו, עונות המאופיינות בשונות הידרולוגית, כדי לאפיין את מצבו האקולוגי של נחל הקישון בשתי תקופות אלה. התקצירים שמוצגים כאן מתייחסים לשני הסקרים האחרונים שנערכו באגן הקישון – באביב ובסתיו 2021.

צוות המרכז הלאומי לאקולוגיה אקווטית – המלא"ק (מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב) ערך ניטור הידרוביולוגי בכמה מקטעים לאורך אפיקו המרכזי של נחל הקישון וביובליו המרכזיים. מיקום המקטעים נועד לייצג השפעות מצטברות של האגן לאורך נתיב הזרימה של הנחל, ביניהן גם השפעות היובלים המרכזיים על הנחל עצמו. המקטעים חוצים ארבע יחידות נוף שונות: עמק יזרעאל, מפער הקישון, עמק זבולון ושפך הקישון. יש שונות חלקית בין מקטעי הנחל שנדגמו בסקרים השונים, והמקטעים השונים מאופיינים בתכונות הידרולוגיות, גיאומורפולוגיות ואקולוגיות שונות.

דיגום חסרי חוליות בנחל קישון. צילום: עדי קוטלר וייס

חבר בצוות המלא"ק, בעת דיגום בנחל הקישון. צילום: עדי קוטלר וייס

שיטות העבודה

שיטות הדיגום ועבודת המעבדה היו כמתואר ב-הערכת מצבם האקולוגי של נחלים באגן ההיקוות של הירדן הדרומי. עבור כל מקטע שנדגם חושבו מספר "ציינים ביולוגיים": צפיפות הפרטים, עושר הטקסונים, מדד המגוון הביולוגי במקטע (H’) לפי Shannon-Wiener, חלקם היחסי של טקסונים עמידים לזיהום אנתרופוגני (Chironomini%) או רגישים לעקה בבית הגידול(ET%), חלקם היחסי של הטקסונים הפולשים וערכי מדד ASPT-IL (מדד לאפיון רגישות חסרי חוליות לזיהום אורגני), אשר עבר התאמה למשפחות חסרי החוליות בפאונה הישראלית.

תיאור המקטעים מהמעלה למורד בסקרי אביב וסתיו 2021

הסקרים הנוכחיים נערכו לאורך כ-40 ק"מ באפיקו המרכזי של נחל הקישון וכללו 14 מקטעים, החל ממקטע רם-און במעלה ועד למוצא הנחל לים, באזור נמל חיפה. מרבית מקטעי הקישון בין עמק יזרעאל לעמק זבולון משתייכים לטיפוס נחל "אלוביאלי בינוני". טיפוס זה מאופיין ברוחב אפיק ובספיקת מים בינונית, תשתית שרובה בוצית עם נוכחות צמחיית גדה טבולה וחומר חלקיקי גס. מורד הקישון, ממפגש הנחלים ציפורי וקישון ועד לים, מאופיין במקטעים מטיפוס "שפך נחל לים התיכון", בהם קיים ערבוב בין מי ים ומים מתוקים וערכי המוליכות החשמלית גבוהים יחסית לשאר מקטעי הנחל. באזורים אלו, מתקיימים זה לצד זה מינים שמקורם במים מתוקים ומינים שמקורם בים התיכון.

סקר אביב 2021

ע"פ תוצאות בחינת התשתית בסקר האביב, רוב המצע הוא בוצי, בהתאם לטיפוס הנחל. עם זאת, קיימת נוכחות צמחייה – מזדקרת, טבולה במים או סמוכה לגדות, המייצרת תת-נישות בנחל. נישות אלו מספקות מחסה למגוון חסרי חוליות, ביניהם זחלי שפיראים וזבובאים. המקטע של "מורד מט"ש עפולה" בלט לרעה בסקר זה בערכי חמצן אפסיים ובריכוז גבוה של קוליפורמים צואתיים. ייתכן שערכים אלו, לצד ממצאים שעלו מהשטח (ריח גופרית, תשתית בוצית שחורה דביקה) מצביעים על פריקת חלק ממט"ש עפולה לתוך הנחל, במעלה מקטע זה.

בסקר האביב נמצאו 46 טקסונים של חסרי חוליות מתשע סדרות, בהן: עלוקות, רכיכות, סרטנאים, בריומאים, שפיראים, פשפשאים, חיפושיות וזבובאים. מרבית הטקסונים משתייכים לסדרת הזבובאים. מבין הטקסונים בסקר זה, שישה טקסונים פולשים, כולם מוכרים מסקרי עבר בנחל הקישון. החרקים היו הקבוצה הדומיננטית ביותר מבין חסרי החוליות, והיוו מעל 80% מהפרטים במרבית המקטעים שנדגמו, בעוד שבשלושת המקטעים במורד, שמושפעים מכניסת מי ים, נמצאו יותר סרטנים ימיים פולשים. מתוך החרקים, זחלי הימשושים ששייכים לשבט Chironomini היו הטקסון הנפוץ ביותר.

ריחופית כחולה

ריחופית כחולה Orthetrum chrysostigma צילום: עוז ריטנר

כפי שעולה מממצאי סקר אביב 2021, ניכר כי מרבית מקטעי המעלה ספגו זיהום משמעותי זמן קצר לפני ביצוע הסקר. ייתכן כי מדובר במקור זיהום אחד או יותר, שהחל ליד רם און, החמיר ב"מורד מט"ש עפולה" ונמשך לאורך עמק יזרעאל. שילוב גורמי העקה הללו יצר לחץ נוסף על המערכת האקולוגית רוויית המפגעים של הנחל, והוביל לצניחה חסרת תקדים במספר הטקסונים שנמצאו במקטע הסמוך למט"ש עפולה. כמו כן, נמצאה ירידה במגוון הביולוגי, ובהתאמה – ריכוז גבוה במיוחד של זחלי ימשושים, המעידים על זיהום אורגני בנחל. זחלים אלו מסוגלים לשגשג בתנאי היפוקסיה וריכוז גבוה של חומר אורגני. ההזרמות ממט"ש עפולה לתוך הנחל פוגעות קשות במצבו האקולוגי, החמור גם כך עקב הזיהום הנכנס במעלה לרם און.

על מנת לשקם את מצבו של אזור המעלה בכלל ושל המקטעים המזוהמים בפרט, יש להחמיר את הפיקוח על מט"ש עפולה, כך שרק קולחין באיכות שלישונית יגיעו לנחל. יש למצוא פתרון קבע לסילוק קולחי המט"ש מערוץ הנחל כדי להחזיר את הקישון למצבו ולתפקידו המקומי כמערכת אקווטית שהמעלה שלה שיטפוני. בנוסף, פיקוח על נגר צמוד גדה, הנובע מהחקלאות האינטנסיבית בשטחי האגן, ימנע ניקוז חומרי דישון ובעיקרם תרכובות זרחן וחנקן אל ערוץ הנחל ויפחית מהעקות המשפיעות על מצבו האקולוגי. יצירת אזורי חיץ עשויה לווסת את הכמות והריכוז של החומרים שמקורם בנגר חקלאי. כמו כן, מומלץ לאפשר שחרור מעיינות אחוזים כפתרון בר-קיימא לתוספת מי מקור באיכות גבוהה לאפיק הנחל.

 

ניטור הידרוביולוגי בנחל קישון. צילום: אלמוג הרשקו פנואל

ניטור הידרוביולוגי בנחל הקישון. צילום: אלמוג הרשקו פנואל

סקר סתיו 2021

בסקר הסתיו נמצאו 49 טקסונים של חסרי חוליות מתשע קבוצות טקסונומיות: עלוקות, חלזונות, צדפות, סרטנאים, בריומאים, שפיראים, פשפשאים, חיפושיות וזבובאים. מבין אלו נמצאו שבעה טקסונים פולשים, כולם מוכרים מסקרי עבר בנחל הקישון. החרקים היוו את הקבוצה הגדולה ביותר מבחינת עושר הטקסונים וצפיפות הפרטים. מבין החרקים שנאספו בכל המקטעים, זבובאים היו הסדרה העשירה ביותר. מתוכם, זחלי הימשושים ששייכים לשבט Chironomini ומוכרים כעמידים לזיהום אורגני (שפכים ביתיים, קולחים ומי מדגים), היו הטקסון הנפוץ ביותר, בדומה לסקרי עבר. בניגוד לסקרים קודמים, זחלי Tanytarsini, ימשושים שמוכרים ברגישותם הגבוהה יותר לזיהום אנתרופוגני, לא הופיעו בסקר זה כלל. נתון זה עשוי להצביע על עלייה ברמת הזיהום בנחל.

שחריר נחלים. צילום: צוות המלא"ק

שחריר נחלים. צילום: צוות המלא"ק

באופן כללי, תוצאותיהם של שלושה מדדים ביולוגיים הצביעו בסקר זה על החמרה במצבו האקולוגי של המעלה האלוביאלי, לעומת השנים הקודמות. מדד ASPT-IL נשאר קבוע, עם ממוצע ציוני המקטעים "בינוני"-"רע", ללא סימן לשיפור. בנוסף לכך, נמצאה ירידה חריגה בעושר הטקסונים במקטע "מורד מט"ש עפולה" לעומת עונת הסתיו בשנים קודמות. ייתכן שממצא זה נובע מאירוע הזיהום המשמעותי ממט"ש עפולה, שגלש לקישון באביב 2021, כמה חודשים לפני הדיגום. מדד המגוון הביולוגי היה נמוך בכל המקטעים האלוביאליים בהשוואה ל-2020. הירידה במגוון הביולוגי לאורך מקטעים רצופים בנחל היא עדות חזקה לעקה מתמשכת לכל אורך המקטע.

על מנת לשקם את מצבו של אזור המעלה יש לצמצם את כניסתם של מזהמים ממקורות כמו שפכים ביתיים, דליפות ממט"שים וחומרי דישון מנגר שדות,  ואף לפעול למניעה מוחלטת של כניסתם לנחל, תוך הקפדה שלא לגרוע ממאזן המים הנוכחי של הקישון. זאת, על מנת לאפשר למערכת האקולוגית של אגן הקישון ושל נחל הקישון בפרט, להתאושש ולהשתקם.

 

אזורים רבים באגן קישון סובלים מזיהום, ממקורות שונים. צילום: אלמוג הרשקו פנואל

אזורים רבים באגן קישון סובלים מזיהום, ממקורות שונים. צילום: אלמוג הרשקו פנואל

בהשוואה לאזור המעלה האלוביאלי, מורד הקישון המלוח (שפך הקישון) חשוף באופן קבוע ומתמשך לכניסת מינים פולשים ימיים, דוגמת סרטנים ורכיכות, הפולשים מהים באזור השפך ומתקדמים במעלה הנחל עם הגאות. המינים הפולשים מתחרים עם המינים המקומיים על המשאבים הטבעיים בנחל ודוחקים אותם. השינוי בהרכב החברה עשוי להשפיע על המערכת האקולוגית בדרכים שונות.

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden