מכוני המחקר מפרסמים דוחות הנוגעים לשמירת טבע והמלצות מדיניות בישראל. כאן תוכלו לקרוא תקצירי דוחות נבחרים
אקולוגיה יישומית בועידה השנתית | סקירת מחקרים
לפניכם סקירת נושאים שהוצגו בוועידה השנתית ה-52 למדע ולסביבה (ספטמבר, 2024) של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, מטעם מרכזי המוזיאון העוסקים באקולוגיה יישומית, פרי עבודתם השוטפת לאורך השנים האחרונות. הנתונים שנאספים מהווים בסיס מדעי ומקצועי, שמסייע לגיבוש מדיניות בנושא תכנון, שימור וניהול מקיים של השטחים הפתוחים והטבעיים, שהולכים ונעלמים מנופי ארצנו. להמשך קריאה…
תקציר דו"ח מסכם: פיתוח ציינים ביולוגיים והערכת מצבם האקולוגי של נחלים באגן שקמה-בשור (2022-2021) | המלא"ק
דוח זה מסכם סקר אקולוגי, שנערך במהלך שנתיים (2022-2021) באגני ההיקוות של נחל הבשור ונחל שקמה, עבור רשות ניקוז ונחלים שקמה-בשור. מטרת הפרויקט הייתה פיתוח כלים יישומיים לניטור והערכת המצב האקולוגי של הנחלים באגנים אלו באמצעות אפיון ובחינת השינויים בהרכב חברת חסרי החוליות האקווטיים (רכיכות, סרטנים וחרקי מים) שמאכלסים את הנחלים שקמה ובשור. העבודה נעשתה בשיתוף אגף מים ונחלים במשרד להגנת הסביבה ומדור ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים. תוצרי הסקר כוללים: רשימת מינים אזורית ברמה טקסונומית נמוכה (סוג או מין); פיתוח ציינים ביולוגיים המותאמים לאגן שקמה-בשור; מפת אפיון אקולוגי של אגן ההיקוות על בסיס חברת חסרי החוליות הגדולים; וניתוח מפורט של השפעות אדם על בריאות נחלי האגן. להמשך קריאה…
תקציר דו"ח מסכם - כלים לשימוש רב-תפקודי בשטחים חקלאיים | מכון דש"א
הדו"ח מציע מנגנונים וכלים משפטיים, כלכליים וחברתיים לשימוש רב-תפקודי בשטחים חקלאיים, שיאפשר להפיק משטח חקלאי מגוון תועלות ושימושים. הדו"ח מבוסס על סקירת ספרות, ראיונות עם בעלי תפקידים ובעלי עניין רלוונטיים, מיפוי והערכה של תמונת המצב בישראל וניתוח מודלים קיימים בארץ ובאירופה. הדו"ח כולל כמה חקרי מקרה ופרויקטים שבהם נעשה שימוש רב-תפקודי בשטחים חקלאיים, והוא נועד לסייע לרשויות ציבוריות ביצירת שיתופי פעולה ארוכי טווח ויעילים עם החקלאים המחזיקים בקרקע ומעבדים אותה. להמשך קריאה…
תקציר דו"ח מסכם - שירותי מערכות אקולוגיות בישראל: מבט על | המארג
דו"ח 'שירותי מערכות אקולוגיות בישראל: מבט על'
דוח זה מציג ניתוח רוחבי ותובנות מתוך דו״ח קודם- ממצאי המפתח של הפרויקט ”מערכות אקולוגיות ורווחת האדם – הערכה לאומית״. הפרויקט הינו הפרויקט הראשון בארץ המציג בקנה מידה לאומי את תמונת המצב ואת מגמות אספקת שירותי המערכת האקולוגית בישראל, וכן מעריך ומנתח את התועלות שהמערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי שלהן מספקים לתושבי ישראל. הפרויקט נערך בהמשך ובמקביל לעיסוק הגובר והולך בעולם במצב המערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי ובהשפעתם על היבטים קיומיים ואחרים של החברה האנושית. להמשך קריאה…
תקציר דו"ח מסכם - פיתוח ציינים ביולוגיים והערכת מצבם האקולוגי של נחלים באגן ההיקוות של הירדן הדרומי | המלא"ק
הערכת מצבם האקולוגי של נחלים באגן ההיקוות של הירדן הדרומי
דוח זה מסכם סקר אקולוגי שנערך באגן הירדן הדרומי ועמק חרוד בשנים 2018-2017, במסגרת הפרויקט "אפיון מצב אקולוגי ככלי תומך בניהול מדיניות סביבתית של אגני היקוות: הירדן הדרומי ונחלי עמק המעיינות כמודל". הפרויקט נועד לפתח כלים יישומיים לבחינת המצב האקולוגי של נחלים באגן ההיקוות של הירדן הדרומי, על בסיס השפעות האדם על הרכב חברת חסרי החוליות. הסקר בוצע עבור הקרן לשמירה על השטחים הפתוחים. העבודה נעשתה בשיתוף אגף מים ונחלים במשרד להגנת הסביבה ומדור ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים. להמשך קריאה…
תקציר דו"ח מסכם- מיפוי, סקר וסימון ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל | מכון דש"א
ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל
מסמך זה מסכם שלוש שנים ((2022-2020) של פרויקט לפיתוח כלים ושיטות מיפוי, סקר וסימון ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל המיועדים לדילול ולחידוש. הפרויקט לווה על ידי צוות היגוי נרחב מקק"ל, רט"ג ומכון דש"א, ובמהלכו אופיינו שיטות העבודה הנדרשות על מנת לקיים את הנחיות הנספח המקצועי לנוהל קק"ל ורט"ג בנושא שמירה על ערכי טבע מוגנים ביער. כחלק מהפרויקט פותחו פרוטוקולים לסקרים אקולוגיים ביערות קק"ל המיועדים לדילול ולחידוש, פותח מבנה מסד נתוני ממ"ג של קק"ל בנושא ערכי טבע ביערות ובוצעו סקרי טבע רבים בשטחים שיועדו לדילול ולחידוש על ידי נטיעות. להמשך קריאה…
תקציר סקר פרפרים - אלות עדה, בתות מנשה ואחו בנימינה | המעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית
סקר פרפרי יום באזור רמות מנשה
סקר פרפרים זה בוצע עבור רשות הטבע והגנים, במסגרת מהלך לקידום אכרזה של שלוש שמורות טבע: שמורת אלות עדה, שמורת רמות מנשה (שתיהן במעמד סטטוטורי מוצע) ושמורת אחו בנימינה (במעמד סטטוטורי מאושר). מטרת הסקר (2022) הייתה לבחון את חברת פרפרי היום של שטח השמורות מבחינת שפע הפרטים, עושר המינים, מגוון המינים ונוכחות מינים מוגנים ומאוימים, בדגש על צמריר הקדד ונחושתן הנמלים הגלילי. הסקר בוצע על פי שיטת פולארד, המקובלת בדיגום פרפרים בישראל ובעולם. הדיגום התקיים בימים בהירים, חמימים ומעוטי רוח, ובוצע לאורך מסלולי ניטור הכוללים את בתי הגידול העיקריים של השמורות. להמשך קריאה…
תקציר דוחות מסכמים - ניטור הידרוביולוגי של אגן הקישון | המלא"ק
בשנים האחרונות מבצע המלא"ק ניטור הידרוביולוגי של חברת חסרי החוליות הגדולים (חח"ג) באגן הקישון עבור רשות נחל הקישון, במטרה לבחון את השפעות האגן על האפיק המרכזי ולסייע בניהול אגן הקישון. הניטור נערך בחודשי האביב והסתיו, עונות המאופיינות בשונות הידרולוגית, כדי לאפיין את מצבו האקולוגי של נחל הקישון בשתי תקופות אלה. התקצירים המוצגים כאן מתייחסים לשני הסקרים האחרונים שנערכו באגן הקישון – באביב ובסתיו 2021. להמשך קריאה…
תקציר סקר טבע, נוף ומורשת האדם באגן נחל צאלים עליון | מכון דש"א
בין הרי יתיר לרמת מדבר יהודה – איך להגן על שטח אש?
מטרת הסקר הייתה לגבש תמונת מצב כוללת של אזור הסקר על-ידי מיפוי הצומח, דגמי תפוצתו וערכיותו האקולוגית; למפות מצאי זואולוגי; להגדיר את יחידות הנוף וערכיותן הנופית-תרבותית; לאתר ולמפות אתרי מורשת ובחינת מצבם ופוטנציאל השימור והשיקום שלהם. נמצא כי האזור בעל חשיבות אקולוגית גדולה וכי חשוב להגדיר אזור זה כמסדרון אקולוגי ולקדם הגנה מתאימה. להמשך קריאה…
תקציר סקר טבע, נוף ומורשת האדם בגבעות אלונים וצפון הרי נצרת | מכון דש"א
ערכי טבע ומורשת ייחודים בגבעות אלונים וצפון הרי נצרת
בסקר מקיף של ערכי טבע, נוף ומורשת האדם בגבעות אלונים, צפון הרי נצרת ובקעת תירען, שהתבצע על ידי מכון דש"א, התגבשה תמונת מצב כוללת על אודות ערכי הטבע, הנוף ומורשת האדם באזור. לאזור הסקר חשיבות רבה בקנה מידה ארצי מבחינה אקולוגית, נופית והיסטורית. האזור מהווה חלק מרכזי במסדרון אקולוגי ארצי חשוב ובית גידול לעשרות מינים של צמחים ובעלי חיים נדירים, שרבים מהם בסכנת הכחדה. להמשך קריאה…
תקציר סקר טבע, נוף ומורשת האדם בעמק יזרעאל | מכון דש"א
שמירת השטחים הפתוחים בעמק יזרעאל
במסגרת המאמץ לשימור השטחים הפתוחים בעמק יזרעאל ערך מכון דש"א במהלך שנת 2020 סקר מקיף בנושא ערכי טבע, נוף ומורשת האדם, במימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים. במסגרתו עלה הגילוי הנפלא על אודות הצמח סמר ענף, שעד רגע הגילוי נחשב לנכחד מהארץ. תזמון ביצוע הסקר במקביל להכנתה של תוכנית המתאר הכוללנית במועצה האזורית עמק יזרעאל, מהווים הזדמנות נדירה לתכנון פעולות שיקום ושחזור מסדרונות אקולוגיים; אלו יהוו בית גידול למגוון מיני הצמחים ובעלי החיים הייחודיים לאזור, כמו גם אתרי טבע ושבילי טיול. להמשך קריאה…