17:48
הדפסהשיתוף
  • אירוס הגלבוע. צילום: עומרי שליו
    מיפוי, סקר וסימון ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל | מכון דש"א

    אירוס הגלבוע. צילום: עומרי שליו

מיפוי, סקר וסימון ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל | מכון דש"א

  • אירוס הגלבוע. צילום: יהל פורת
הדפסהשיתוף

מסמך זה מסכם שלוש שנים של פרויקט לפיתוח כלים ושיטות מיפוי, סקר וסימון ערכי טבע מוגנים ביערות קק"ל המיועדים לדילול ולחידוש. הפרויקט לווה על ידי צוות היגוי נרחב מקק"ל, רט"ג ומכון דש"א, ובמהלכו אופיינו שיטות העבודה הנדרשות על מנת לקיים את הנחיות הנספח המקצועי לנוהל קק"ל ורט"ג בנושא שמירה על ערכי טבע מוגנים ביער. כחלק מהפרויקט פותחו פרוטוקולים לסקרים אקולוגיים ביערות קק"ל המיועדים לדילול ולחידוש, פותח מבנה מסד נתוני ממ"ג של קק"ל בנושא ערכי טבע ביערות ובוצעו סקרי טבע רבים בשטחים שיועדו לדילול ולחידוש על ידי נטיעות.

בשלוש שנות הסקר (2022-2020) נסקרו כ-35,000 דונם של שטחי יער המיועדים לדילול ולחידוש כחלק מתוכנית העבודה השנתית של קק"ל. בשטחים אלו מופו צמחים בסכנת הכחדה, ריכוזים של מיני דגל כגון חלמונית גדולה, עצי תפארת, אזורי לינה ורבייה של בעלי חיים, בתי גידול לחים ובתי גידול ייחודיים. בנוסף, מכון דש"א ליווה את מחלקת האקולוגיה של קק"ל בארבעה יערות המיועדים לדילול לצורך בקרה ובחינת היישומיות של ההנחיות לשמירת ערכי טבע בעת ביצוע עבודות דילול ביער. בעקבות סיורים אלו גובשה שכבת ממ"ג (GIS) של רדיוסי הגנה, אשר מיוצרת אוטומטית על בסיס הסקר ומוצגת ביישומון  FieldMaps כחלק ממפת המכרזים של קק"ל. סך הכל נסקרו 98 יערות, הכוללים שטחים לדילול (כ-21,000 דונם), שטחים לחידוש (כ-14,000 דונם) ושטחים שבהם בוצעה בקרה, כאמור לעיל.

מינים בסכנת הכחדה/נדירים מאוד שגבול התפוצה המוכר שלהם התרחב משמעותית בעקבות הסקרים. מימין: שיבולת-שועל שונת-גלומות. צילום: דבורה לב רמתי; במרכז: שיבולת-שועל צמרית. צילום: עומרי שליו; משמאל: לוטמית המטאטא. צילום: עומרי שליו

ממצאים עיקריים

מניתוח ממצאי הסקרים עולה, שביערות קק"ל מתקיימים ערכי טבע ובתי גידול ייחודיים רבים. המידע עליהם היה מועט מאוד לפני ביצוע הפרויקט הנוכחי, כך שסקרי ערכי טבע ביערות קק"ל משלימים את תת-הדיגום של היערות. במסגרת הסקרים התגלו ממצאים בוטניים משמעותיים מאוד ותועדו 1,404 תצפיות בערכי טבע, מתוכן 602 תצפיות ב-67 מיני צמחים בסכנת הכחדה. תצפיות אלו כוללות מינים חדשים לארץ, אוכלוסיות גדולות ויציבות של מינים בסכנת הכחדה ותצפיות המרחיבות את גבולות התפוצה של מינים נדירים.

צמחים בסכנת הכחדה ביער מבוא חמה. מימין: אירוס שחום. צילום: עמרי שליו; משמאל: כרכום החרמון. צילום: רעות לוריא

צמחים בסכנת הכחדה ביער מבוא חמה. מימין: אירוס שחום. צילום: עמרי שליו; משמאל: כרכום החרמון (ככל הנראה שייך למין חדש שטרם תועד למדע). צילום: רעות לוריא

בנוסף לכך, נמצאו יערות המהווים מוקדות (hot spots) או משמשים כיערות מפלט עבור מגוון גדול של מינים בסכנת הכחדה, בעיקר בבתי גידול מאוימים שאינם מיוצגים מספיק בשמורות טבע, כגון בתי גידול לחים וקרקעות עמוקות – כבדות וקלות, בעמקים. עוד עולה מממצאי הסקרים, כי דילול היער מועיל למינים רבים, ובחלק מהמקרים מתרחש שיקום מהיר של הצומח בתת-היער ושל מינים בסכנת הכחדה.

יער חדרה לפני דילול וחידוש. צילום: דר בן-נתן

יער חדרה לפני דילול וחידוש. צילום: דר בן-נתן

יערות קק"ל – ייחודיים ומיוחדים

תופעה זו, של יערות מפלט למינים נדירים ולמינים בסכנת הכחדה, בולטת במיוחד במישור החוף. זהו אזור של בינוי צפוף, שבו אין כמעט שמורות טבע ושטחים פתוחים לא חקלאיים אחרים מלבד יערות קק"ל, שמגינים על שטחי קרקעות קלות ובתי גידול לחים ומספקים אזור מפלט לריכוז גבוה מאוד של מינים בסכנת הכחדה ומינים נדירים אחרים. יערות אלו הם ייחודיים באזור מישור החוף ומהווים מוקדה חריגה ויוצאת דופן, ועל כן חשיבותם לשמירת טבע בארץ רבה מאוד. דוגמה לכך היא יער חדרה, שלגביו היה קיים מידע מועט וחלקי על נוכחות מיני צמחים בסכנת הכחדה. במסגרת סקרים שנערכו לפני חידוש יערני (בשנת 2022) התגלה מספר רב של מינים בסכנת הכחדה, ביניהם זכריני הביצות (Lehm laxa Myosotis), מין חדש לארץ. רוב המינים שנמצאו ידועים כיום כמעט רק באזור חדרה, או שהם חלק מאוכלוסיות בודדות שנותרו במישור החוף. לפיכך, יער חדרה מהווה אתר יוצא דופן ובעל חשיבות עליונה לשימור מגוון מיני הצמחים במישור החוף.

זכריני הביצות, מין חדש לארץ שנצפה במסגרת הסקרים היערניים ביער חדרה – יער לפני דילול וחידוש. צילום: דר בן-נתן

זכריני הביצות, מין חדש לארץ שנצפה במסגרת הסקרים היערניים ביער חדרה – יער לפני דילול וחידוש. צילום: דר בן-נתן

גישות ושיטות עבודה

כחלק משיטות העבודה שפותחו בפרויקט זה, ולצורך בניית תוכנית הסקרים בשטחי תוכנית העבודה השנתית של קק"ל, מועברת שכבת תצפיות רט"ג לקק"ל בתחילת השנה. בסוף השנה, קק"ל מוסרת לרט"ג את שכבת התצפיות החדשות שנאספו ביערות (שהן חלק ממסד הנתונים של קק"ל שפותח בנושא זה). שיתוף פעולה זה חשוב מאוד, ויצירת מאגר מידע עדכני ומקיף ככל הניתן על המגוון הביולוגי בארץ, חיונית לצורך מאמצי שימור, מחקר ושיקום.

הבקרה על מידת היישומיות של הנחיות דו"חות הסקרים, אשר נעשתה יחד עם מחלקת אקולוגיה באגף הייעור, העלתה כי הן ניתנות ליישום בעת ביצוע העבודות ביער. יישומן אפשר הגנה טובה על ערכים חשובים אלו ביער, ומצד שני, לא נוצרו הפרעה או עיכוב משמעותיים בתהליך רחב ההיקף של דילול וחידוש היערות, שהוא הכרחי לחיוניותם. יחד עם זאת, עלה הצורך בהעמקת הטמעת נוהל השמירה על ערכי הטבע המוגנים ביערות בקרב אנשי השטח בקק"ל על ידי הדרכות והרחבת הבקרה על העבודה ביער בהיבט זה.

במהלך הסקרים הורחב הידע על היערות והתגלו ממצאים בוטניים משמעותיים; בתמונה: בוציץ סוככני. צילום: שני גלייטמן

במהלך הסקרים הורחב הידע על היערות והתגלו ממצאים בוטניים משמעותיים; בתמונה: בוציץ סוככני, מין בסכנת הכחדה שנסקר במסגרת הפרויקט. צילום: שני גלייטמן

לסיכום, נמצא שהכלים שפותחו בפרויקט זה מאפשרים ביצוע שוטף של עבודות הכרחיות לדילול ולחידוש יער תוך שמירה על ערכי הטבע המתקיימים בו, ואף תורמים להרחבת מאגר המידע על ערכי הטבע ביערות קק"ל. המידע שנאסף, ושייאסף בהמשך, מהווה תשתית חשובה עבור פעולות מחקר, ניטור, שימור ממשק ושמירה על ערכי הטבע ביערות ומחוצה להם. המידע החדש שנאסף בפרויקט תורם להבנה מעודכנת של סטטוס השימור ומפות התפוצה של מינים בסכנת הכחדה בארץ, ובכלל לשמירת הטבע בישראל.

דבורה לב רמתי, מכון דש"א, מציגה בוועידה השנתית ה- 51 למדע וסביבה, יולי 2023

דבורה לב רמתי, מכון דש"א, מציגה בוועידה השנתית ה- 51 למדע וסביבה, יולי 2023. צילום: יעל נבון

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden