Top Menu Content Area Footer Content
small-logo-1
small-logo-3
small-logo-4
מידע וכרטיסים

אגדה חיה | קוֹצָן זָהֹב

29.4.2021

קוצן זהוב הוא מכרסם מדברי קטן. מקצת השערות המכסות את החלק האחורי של גבו הן זיפים קוצניים, ומכאן שמו. רגליו האחוריות ארוכות בהרבה מהקדמיות, ובכך מַקְנוֹת לו כושר קפיצה מעולה.

בישראל חי הקוצן הזהוב בעיקר באזורים סלעיים במדבר יהודה ובהר הנגב. הוא ניזון בעיקר מפְּרוקֵּי רגליים יבשתיים, אך גם מזרעים, חלזונות וחומר צמחי ירוק.


בימים קרירים הקוצן הזהוב פעיל בשעות היום, ובימים חמים נדחקת פעילותו לדמדומי הבוקר והערב. במשך הלילה הוא שוהה בנקיקי סלעים או במחילות שהוא מוצא (הוא אינו כורה אותן בעצמו). ככל הנראה, פעילותו היומית נובעת מ"הפסד" בתחרות עם הקוצן המצוי. במחקר נמצא שבמקומות שמהם הורחק הקוצן המצוי החל הקוצן הזהוב להיות פעיל גם בלילה.

ההיריון ארוך יחסית לעומת מכרסמים קטנים אחרים (כ־ 40 יום), והגורים נולדים מפותחים יחסית: הם מכוסים שיער קצר, עיניהם ואוזניהם פקוחות, וזמן קצר לאחר ההמלטה הם כבר מסוגלים ללכת.

שם מדעי: Acomys russatus

קוֹצָן זָהֹב

מילים ולחן : שחר אבן צור

קוצן זהוב
גם אם לא הכרתם אותיהנה אני בא לגנוב את ההצגהכוכב זהובחי רק את הרגעלא מצוי, אל תתבלבל – זהובאגדה חיה
אני חי לי במדברזה להיות או לא להיותבין סלעים לנקיקיםבין תפילות למחילותאני חייב לאכול כמעט הכולפרוקי רגליים וזרעים וירקותוחרקים וחלזונותאתם יושבים בבתי קפהאני עובד קשהכי המדבר זה לא בופה
אין לי שמש אחרתמתרוצץ לה כל היוםובלילה בלילהבדיוק כמוכם חולם חלום

 
כשמי גם פרוותיזהובה וקוצניתאני תמיד בתחרותמול המצוי אל מול עצמיאני לא אוגרגם לא גרגרבמחילה שוב מסתתראותה תחושה, אותו הסבר
אני בסטרס אני חופר
אולי ארגיע, אשב לרגע, ארגעזה לא חיים לרוץתמיד אני רודף אחרי דבר-מה
קוצן זהובגם אם לא הכרתם אותיהנה אני בא לגנוב את ההצגהכוכב זהובחי רק את הרגעלא מצוי, אל תתבלבל – זהובאגדה חיה