12:16
הדפסהשיתוף
  • שימור לטאות
    היוזמה לטקסונומיה בישראל

היוזמה לטקסונומיה בישראל

  • שימור לטאות
    היוזמה לטקסונומיה בישראל

היוזמה לטקסונומיה בישראל

היוזמה לטקסונומיה בישראל היא קונסורציום של משרדים ומוסדות ממשלתיים, אוניברסיטאות מחקריות ומוסדות להשכלה גבוהה, הפועל לעודד הכשרה של טקסונומים וידע בסיסי על המגוון הביולוגי בישראל

"אם אינך יודע את שמותיהם של דברים, הידע עליהם חסר משמעות".
קארלוס לינאוס, Critica Botanica, 1737

פעילות היוזמה לטקסונומיה מתבצעת בארבעה מישורים:

  • מתן מלגות דוקטור ובתר-דוקטור;
  • מתן מימון להכשרת תלמידי מחקר בחו"ל;
  • מתן מימון לסקרים של המגוון הביולוגי;
  • הזמנת טקסונומים מהקהילייה המדעית הבינלאומית ללמד קורסים קצרים על קבוצות מינים מקומיים.

שמירת המגוון הביולוגי – מגוון צורות החיים על כדור הארץ – תלויה בידע מדעי ובמומחיות. מוסדות ממשלתיים, מכוני מחקר וארגוני שמירת טבע ברחבי העולם זיהו פער מדאיג בין הידע הטקסונומי הקיים על המגוון הביולוגי ובין הצורך שמידע זה ינחה פרקטיקות בשמירת טבע. המחקר הטקסונומי חיוני לזיהוי הרוב המכריע של יצורים חיים, להבנת התפתחות החיים ולעצירת אובדן המינים; אולם מצב התחום כיום לוקה בחסר. רבים מהכלים והמודלים המשוכללים – מורפולוגיים, ביוכימיים וגנטיים – וכן תוכנה מתקדמת, זמינים לטקסונומים; אך המחקר הבסיסי מפגר מאחורי הצרכים באופן חמור.

הערכת המערכת האקולוגית של המילניום (Millennium Ecosystem Assessment) – כוח משימה של האו"ם לסקירת המגמות וההשלכות של השינויים במערכות האקולוגיות הגלובליות – מזהה את המחסור בידע על מינים ותפוצותיהם הגיאוגרפיות כאחד המחסומים לפיתוח בר-קיימא; אמנת המגוון הביולוגי של האו"ם (Convention on Biological Diversity) יזמה את היוזמה הטקסונומית הגלובלית במאמץ לשפר את המצב.

בישראל, מדינה שבה תנאים גיאוגרפיים, טופוגרפיים ואקלימיים יצרו מגוון ייחודי ומדהים של חיים, המחקר הטקסונומי נמצא במגמת ירידה. דו"ח חדש שהוגש לאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים הראה כי בתוך 10 שנים, התקופה הממוצעת להכשרת טקסונום צעיר, לא יישארו בישראל מדענים במחקר ובמשרות הוראה אשר יוכלו להכשיר את הדור החדש של הטקסונומים. לכן, מאמץ גדול ודחוף נדרש כדי להציל תחום חיוני זה ולהבטיח את המשך קיומו.

בנוסף לשמירת הטבע והסביבה, המחקר הטקסונומי טומן בחובו השלכות לחקלאות, לכלכלה ולרווחת האדם ובריאותו; לכן, תחום זה חייב להישאר חיוני על אף אופנות חולפות במחקר המדעי.

מטרתנו היא להחיות את הטקסונומיה הישראלית ולהרחיב את הידע שלנו על המגוון הביולוגי. כך נוכל לקדם את תרומת המדע לשמירת המערכות האקולוגיות בישראל ולפתח שימוש בר-קיימא בערכי הטבע של המדינה.

>> למעבר לאתר היוזמה לטקסונומיה (עברית) לחצו כאן

>> לקורסים אקדמאיים המתקיימים במוזיאון הטבע לחצו כאן

קורסים אקדמאיים שהסתיימו

אנטומולוגיה תברואית והדברה משולבת | 25-29.06.2023

+

Systematics and ecology of Israeli grasshoppers | 18-22.6.2023

+

PolIco (Polychaetes Identification Course) | 11-15.6.2023

+

יעניין אותך גם

כל הזכויות שמורות למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט
אזור תוכן, לקיצור דרך לחצ/י כפתור ALT + z
Silence is Golden